"Zebra"-terv - a legvédtelenebbekért

A rendőrség ellenőrzi a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyeket.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága „Zebra” terv elnevezésű baleset-megelőzési akciót hirdetett június 14-16. között. Az akció célja, hogy a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosokra hívja fel a figyelmet.

Az ellenőrzések a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre, különös tekintettel a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre és annak környezetére koncentrálódik. A rendőrök az akcióban olyan helyeken is meg fognak jelenni, ahol a forgalmat fényjelző készülék szabályozza. A fokozott ellenőrzésben pilóta nélküli légijárművet, vagyis drónt is bevonnak.

A Győr-Moson-Sopron megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság a balesetmentes közlekedés érdekében az alábbi szabályok betartására hívják fel a járművezetők és a gyalogosok figyelmét:

- A gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten!

- Mielőtt az úttestre lépnek, mindig győződjenek meg arról, hogy biztonságosan át tudnak-e kelni az úton anélkül, hogy veszélyhelyzetbe kerülnének!

- Soha ne menjenek át a tilos jelzésnél!

- Folyamatosan kísérjék figyelemmel a közlekedési környezetet, és érzékszerveik szabadon hagyásával tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a változásokra azonnal reagálni tudjanak! (Magyarul ne dugják be fülüket a zeneélvezet kedvéért, ne húzzanak kapucnit a szemük elé miközben az autók közé lépnek.)

- A gyalogosok olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbségük nincs, mielőtt az úttestre lépnek, kötelesek meggyőződni arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják.

- Nem léphetnek az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tudnak.

- A gyalogosok igyekezzenek elősegíteni saját észlelhetőségüket ruházatuk színével is. Lakott területen kívül, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett stb.) is sokszorosára növelheti a biztonságot.

- Járművezetőként különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A gyalogosok észlelése esős időben nehezebb, ezért a gyalogos-átkelőhelyeknél vezessenek lassabban és körültekintőbben! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!

- Próbáljanak szemkontaktust felvenni az úttesten átkelni szándékozó gyalogossal annak érdekében, hogy ne alakuljon ki balesetveszélyes helyzet!

- A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművekkel a gyalogosok részére elsőbbséget kell adni!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek