Bécsi utcanevekkel a női egyenjogúságért

Bécs Város Kulturális Bizottsága legutóbbi ülésén tíz új közterület elnevezéséről döntött. A névadók között vannak politikusok, tudósok, kulturális és társadalmi jelentőségű személyek, akik előtt a város ilyen módon tiszteleg. A nemek aránya azonban eltér a megszokottól, ugyanis van közöttük három férfi és hét nő.

Bécs Város még 2013-ban határozott arról, hogy a jövőben tudatosan fog törekedni a közterületek névadói között a nemek arányának kiegyenlítésére. Ennek köszönhető, hogy idén többek között Ruth Kügler irodalomtudós-író és holokauszt-túlélő, Helga Pankratz, melegjogi aktivista, Elizabeth T. Spira dokumentumfilmkészítő vagy Karoline Tintner grafikus is utcatáblát kaphatott az osztrák fővárosban. „Az, hogy a nők ilyen módon is láthatóvá válnak, nagyon fontos mérföldkő az egyenjogúsághoz vezető úton“, hangsúlyozta Veronica Kaup-Hasler kulturális városi tanácsnok.

Annak, hogy mint a legtöbb európai városban, Bécsben is a férfinevek vannak többségben az utcatáblákon, történelmi okai vannak. Nem kevesebb, mint egy női uralkodó kellett ahhoz, hogy a 19. században az első közterület egy nőről, Mária Teréziáról kaphassa a nevét. A belvárosi kerületekben természetesen ritkán lehet olyan közterületet találni, amely még elnevezésre vár. Éppen ezért elsősorban az újonnan épülő negyedekben - például a Seestadt Aspern városrészben - törekednek rá a bécsiek, hogy az új utcanevekkel megtiszteljék az elismerésre méltó nőket is.

A 2013-as döntés óta már 170 nőről neveztek el közterületet Bécsben, ám az arány még mindig meglehetősen egyenlőtlen: a 4.600 személyekről elnevezett közterületből még mindig csupán 550 visel női nevet, azaz az összes közterület 12 százaléka.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek