Inflációs segélycsomagot jelentett be az osztrák kormány

Hatmilliárd eurós inflációellenes csomagot jelentett be Karl Nehammer osztrák kancellár kedden a bécsi parlamentben. Az intézkedések a családokat és a kisnyugdíjasokat is érintik, írja a Der Standard cikke alapján a Napi.hu.

A lap szerint a 8 százalékot is meghaladó osztrák infláció bejelentését követően a csomag bejelentése a szakszervezetek, a munkaadók és természetesen az ellenzék nyomása miatt már csak idő kérdése volt. A tehermentesítő intézkedéscsomag 2026-ig 28 milliárd eurót tesz ki és a lépések az egyedülállóknak, a kiszolgáltatott csoportoknak, valamint a családoknak is érdemi segítséget jelentenek. A segélycsomag fontos része, hogy a korábban bejelentett úgynevezett "klímabónusz" maximálisan kiutalható összege 250 euróra emelkedik, e mellé még egy egyszeri, az inflációt kompenzáló, legalább 250 eurós segélyt is kiutalnak.

A Napi.hu szerint a friss támogatási csomag emellett a családoknak és az infláció által különösen érintett csoportoknak is további enyhítéseket ígér, de pénzügyileg az államra a legnagyobb terhet a "kúszó adóemelések" jelentik, ennek eltörlése 2023. január 1-jén lép hatályba. Az osztrák adórendszerben ugyanis jelenleg rögzített küszöbértékek vannak, tehát ha valaki évente 11 ezer euróig keres (például részmunkaidőben dolgozók) akkor nem fizet jövedelemadót, de 11 ezer és 18 ezer euró között 20 százalékot fizet és az adókulcs így folyamatosan emelkedik.

A tervezet szerint a jövőben az értékhatárokat automatikusan kétharmaddal, azaz az azt megelőző 12 hónapos időszak inflációjának megfelelő értékkel emelik, de a törvénynek elő kell írnia, hogy a fennmaradó harmadot is ki kell fizetni. Így minden értékhatár emelkedik, kivéve az 55 százalékos legfelső adókulcsot, amely azonban csak a milliomosokat érinti. Emellett a családi pótlékot és a gyermekek utáni adólevonást is az inflációhoz igazítják és nagyjából 600 ezer "kiszolgáltatott csoport" azonnali 300 eurós segélyt kap, így a munkanélküliek vagy a hallgatói ösztöndíjjal rendelkezők.

A csomag még csökkenti a családi bónuszra nehezedő adóterhet, a kiegészítő gyermekpótlék is emelkedik, de 200 millió eurót különítettek el azoknak a vállalkozásoknak, amelyek sok áramot használnak, és további 400 millió eurós segélyt kapnak azok a cégek, amelyek a megnövekedett energiaköltségekkel küzdenek.

( Napi.hu , DerStandard.at )
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek