A magyar átlagfizetés közel tízszeresét kapja mostantól Orbán Viktor

Bár a bruttó magyar átlagkereset is meghökkentőnek tűnhet 511.400 forinttal, ennél sokkal meghökkentőbb, amit ma a parlament fideszes többsége elfogadott.

Egy "összehangolt védelmi tevékenység" fedőnevű salátatörvénybe került bele az is, hogy mostantól duplájára emelik a miniszterelnök fizetését. Orbán Viktor nagyjából másfél millió forintot keresett eddig miniszterelnökként , méghozzá 2010 óta. A miniszterelnöki fizetés ugyanis a köztisztviselői illetményalaphoz volt kötve, annak a harminckilencszerese volt, és be volt fagyasztva. Egészen idáig, mostantól ugyanis a kormányfői fizetést a parlament elnökének a fizetéséhez kötik. Így illetménye most Kövér László fizetésének szintjére emelkedik: 3.554.280 Ft lesz, vagyis 135 százalékkal többet vihet haza.

A 444 szerint Orbán fizetésemelését Fürjes Balázs államtitkár a parlamentben azzal indokolta, hogy az EU 27 tagállamból mindösszesen 4 miniszterelnök van, aki kevesebbet keres Orbánnál. Míg a magyar miniszterelnök javadalmazása havi bruttó 1,5 millió forint, addig az osztrák szövetségi kancellár hatszor annyit keres, de a cseh miniszterelnök is havi bruttó 4 millió forintot keres, vagyis 2,5 millióval többet, mint eddig Orbán.

És hogy honnan jön az, hogy a magyar bruttó átlagkereset tízszereséről van szó? Onnan, hogy Orbán Viktor nem csak miniszterelnökként, hanem parlamenti képviselőként is kap pénzt. Ez idén márciustól havi 1.316.400 forint. Összesen tehát nagyjából 4,9 millió forintot vihet haza havonta .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek