Hét év börtön a két menekült haláláért

A kismartoni bíróság hét év börtönre ítélte azt a 19 éves csempészt, akinek furgonjában tavaly októberben két halott menekültet találtak Cinfalva (Siegendorf) közelében. Mint kiderült, a lett fiatalnak még jogosítványa sem volt.

A 19 éves lett fiatalember bűnösnek vallotta magát a csempészetben, de nem ismerte el a gyilkosságban való érintettségét.

A kismartoni bíróság tárgyalta a lett csempész ügyét.
ORF/Patricia Spieß

Az ügyész kifejtette, hogy a 30 menekült 2021. október 19-én a Szerbia és Magyarország határán, egy erdőben várta a csempészeket. Igazából két jármű között kellett volna szétosztani őket, de az egyik nem jelent meg, így mindnyájukat bezsúfolták a kisteherautóba. A vád szerint evés-ivás nélkül kuporogtak a raktérben. Alig két óra elteltével a jármű oxigénje elfogyott. A menekültek feltépték az ajtók tömítését, hogy levegőhöz jussanak, kopogtattak az ablakokon és ajtókon, és azt kiabálták: "Itt emberek halnak meg, álljatok meg!". A körülmények katasztrofálisak voltak, a raktérben halálfélelem volt – idézte az ügyészt az ORF.at .

Amikor az osztrák katonák megállították a furgont a Cinfalvához (Siegendorf) közeli zöldhatáron, a menekültek szinte kizuhantak a járműből. A két két szír férfi akkor már halott volt, megfulladtak. A 19 éves csempész el tudott szökni, de két hónappal később Lettországban letartóztatták. A vád szerint egy nagyobb csempészszervezet tagja, amelynek áprilisban 19 tagját ítélték el. Ez volt az első útja. Az egyébként 9pizzériában dolgozó diáknak nincs is jogosítványa. Az úttal "gyors pénzben" reménykedett.

A vádlott a bíróságon elismerte az embercsempészetet. Felvették sofőrnek, de részleteket nem tudott. Nem tudta, hogy megbízói 30 embert zsúfoltak a járművébe, hogy mennyire szorosan vannak a raktérben és milyen sokáig tart az út. Hallotta a sikolyokat, de először nem értette, és azt hitte, hogy a menekültek a helyhiány miatt az utasülésen mellette ülő két migránssal beszélgetnek. Később azt mondták neki, hogy a többi menekült rosszul van. De nem hitte, hogy meghalnak...

A lett fiatal elfogadta a bíróság döntését, az ügyész még gondolkodási időt kért.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek