Változott a nyugdíj melletti munka szabályozása

A közszférában segíthet a munkaerőhiányon.

A péntek éjjeli Magyar Közlönyből kiderült: ősztől ismét a kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók a közszférában a nyugdíjasok. Ezt a szabályt a háborús veszélyhelyzetre tekintettel hozták meg.

A rendelet szerint egy évig nem kell alkalmazni azt a szabályt, amely szerint szüneteltetik a nyugdíjfizetést, ha a nyugdíjas keresete az adott évben meghaladja a minimálbér 18-szorosát.

Ez vonatkozik többek között a közalkalmazottakra, a köztisztviselőkre, a kormánytisztviselőkre, a politikai szolgálatban állókra, az egészségügyi, a rendészeti, a honvédelmi, az adó- és vámhatósági, a bírói és az ügyészi jogviszonyban állókra, és náluk is egyaránt vonatkozik az öregségi nyugdíjra, valamint a korhatár előtti és más nyugdíjjellegű ellátásokra.

A kormány engedélye nélkül foglalkoztathatók 2022. szeptember 1-től 2023. augusztus 31-ig a felsorolt jogviszonyokban állók közül azok, akik az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és a teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték, feltéve, hogy a jogviszonyra irányadó jogszabály a nyugdíjasként történő foglalkoztatást lehetővé teszi.

Ha a foglalkoztatás augusztus 31. után kezdődik, akkor a kezdőnaptól számított egy évig érvényes az új szabály - írja az infostart.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek