Határon átnyúló borászati együttműködés

Nagy István agrárminiszter, valamint Andreas Liegenfeld, a Burgenlandi Bortermelők Szövetségének elnöke találkozott nemrég, erről az ORF magyar oldala tudósít.

A burgenlandi és a magyarországi szőlőtermesztés sok hasonlóságot mutat, márcsak azért is, mert több helyen szomszédos borvidékekről van szó. A borok iránti kereslet, különösen a kékfrankos szőlőfajtából készült borok iránt nemzetközi szinten egyre nő, ezért európai szintű együttműködésről állapodtak meg a forgalmazás terén. Különösen a fiatal bortermelőknek kell támogatást nyújtani, hogy a keresletet megfelelően ki tudják elégíteni.

A fiatal borászok másképp közelítik meg a bor stílusát, és ezzel teszik a kékfrankost nemzetközileg is érdekessé

–mondta Liegenfeld.

A szőlőtermesztés kihívásai is hasonlóak. Mindkét térségben mindenekelőtt az aszály okoz gondot, ezért beszéltek a Mosoni-Duna, a Duna magyarországi mellékágának lehetséges vízdoppingjáról is. Nagy és Liegenfeld pozitívan nyilatkozott erről. Az ORF magyar nyelvű cikke szerint a következő lépés az lesz, hogy közösen dolgozzák ki a határokon átnyúló szőlészeti projekteket, alaposan megvizsgálva őket, majd benyújtják azokat az EU Interreg finanszírozási programjához a határokon átnyúló együttműködés előmozdítása érdekében. A projektek a szőlőtermesztés, a bormarketing és a borturizmus területére terjednek ki, különös tekintettel az éghajlatváltozásra és az innovációra.

( magyarok.orf.at )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek