Ötven terméket töröltek a tb-támogatottak listájáról

Felnőttpelenka, sztómazsák, de a gurulós járókeret is lekerült a tb-támogatással vásárolható termékek listájáról. Ugyanis a forgalmazók sok gyógyászati segédeszközt nem tudnak annyiért beszerezni, mint amennyiért az állam engedélyezi a továbbadásukat.

Az Orvostechnikai Szövetség közlése szerint 3400 termékből az utóbbi időben 50 törlését kérték a támogatott körből a gyártók vagy a forgalmazók – írja a Napi.hu információira hivatkozva az RTL.hu .

Ennek az az oka, hogy azon az áron, amit az állam meghatároz, nem tudják értékesíteni ezeket a termékeket. Jellemzően azért, mert a világpiacon drágábban vagy jóval drágábban tudják ezeket beszerezni, vagy olyan kicsi árréssel, amivel nem tudja biztosítani a termékek eljuttatását a betegekhez – mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára.

Plavecz Lívia, a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó Korzett Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a megszokott termékek lekerülése a NEAK-listáról a kereskedőket is nehéz helyzetbe hozta. Emellett az egyik legnagyobb probléma, hogy sok segédeszköz hónapok óta hiánycikk. „Vannak helyettesítő termékek. Egy-két új termék van a NEAK-listán, aminek nem tudjuk, hogy milyen a minősége, tehát hogy megfelel-e a régebben kivont termék helyettesíthetőségének” – mondta.

Az Orvostechnikai Szövetség szerint a megoldás az lenne, ha az állam többet fizetne a forgalmazóknak ezekért a termékekért. Javaslatukat elküldték a NEAK-nak és az egészségügyi államtitkárságnak is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek