Negatívra rontotta a magyar gazdaság kilátásait a Standard & Poor’s

Megerősítette az eddigi BBB osztályzatát a Standard & Poor’s a magyar adósbesorolásra, viszont a stabil kilátást negatívra rontotta a hitelminősítő.

Az elemzés szerint a kockázatok közé tartozik az uniós források elvesztésének esélye, az orosz gázszállítmányok csökkenése, amelyek ronthatják a magyar gazdaság növekedési kilátásait, és veszélyeztethetik a koronavírus-járvány utáni költségvetési konszolidációt. Emellett a bér- és árinfláció, a volatilis forintárfolyam és a finanszírozási költségek várható emelkedése is csökkentik a kormányzat mozgásterét.

A hitelminősítő szerint legalább egy a háromhoz az esélye, hogy két éven belül leminősítik Magyarországot, amennyiben a magyar növekedési vagy költségvetési kép érdemben lesz az általuk felvázolt forgatókönyvnél. Az S&P idén 5,1, jövőre azonban már csak 2,3 százalékos GPD-növekedéssel számol, és 2025-re is csak 3 százalékos évi bővülést becsülnek. Elemzésük szerint nem jön össze a kormány jövő évi hiánycélja, idén 4,9, míg jövőre 3,8 százalékos lehet a GDP-arányos költségvetési hiány. Épp ezért arra számítanak a londoni elemzőintézetben, hogy csak lassan mérséklődik majd az államadósság.

A portfolio.hu beszámolója szerint az S&P a külső kockázatok között kiemeli, hogy a legtöbb kelet-európai ország erősen kitett a jelenlegi energiapiaci fejleményeknek, azonban Magyarország függősége még ezen belül is a legnagyobbak között van az orosz olajtól és gáztól, illetve magas a magyar ipar energiaigénye, ami szintén gondot jelenthet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés
Tovább az oldalra