Nem vagyok egy nagy vegán, de...

Ausztria első vegán Burger King gyorsétterme nyílt meg nemrég a bécsi Nyugati pályaudvarnál, mi pedig le is teszteltük. Egész jó, de egészségesebb nem lett.

A közelmúltban nyílt meg Sopron első vegán étterme, Bécsben pedig megnyílt Ausztria első, teljesen vegán Burger Kingje. Én nem vagyok egy nagy vegán, de ez kifejezetten megmozgatta a fantáziámat. Közismert tény, hogy ami igazán káros, az a legfinomabb. Így van ez a gyorsételekkel is, bizonyos, nem túl sűrű időközönként szívesen látogatok el egy-egy gyorsétterembe.

Vegán Burger King Bécsben
enyugat.hu

Ausztriában egyébként a Burger King azért is különleges, mert az alap szortimentből gyakorlatilag mindent lehet "plant based" verzióban kérni. Whopper? Nem gond. Cheeseburger? Naná! Chicken nuggets? Még ez is lehetséges, bár nem a legjobb. Az első bécsi vegán Burger King egyébként a Westbahnhof, azaz a Nyugati pályaudvar mellett, a metróaluljáróban található. Amikor arra jártam, épp alig voltak, de egy-két metrószerelvény befutása után máris sor alakult ki.

enyugat.hu

A kínálat pedig egy az egyben az, ami egy normális gyorsétteremben, csak itt minden vegán. Ha emiatt kevesebb szarvasmarhát ölnek le, ami esetleg meg sem születik, így metángázt sem tud termelni, már megérte. Az árak némileg magasabbak, mint egy sima húsos étteremben, de ott is 40 eurócent felárat kell fizetni a gyorsételek növényi alapú verziójáért, ami még 400 forintos euróval számolva sem jelentős tétel.

Vegán Whopper Jr.
enyugat.hu

A sajtburger a fotókhoz képest pont annyira demotiválóan nézett ki, mintha egy sima Burger Kingben vettem volna. viszont itt a Vegetarian Butcher "húspogácsája" volt benne, illetve sajt helyett is "ch**se" volt. Ízre pedig... Szinte megkülönböztethetetlen a húsos verziótól. Hasonlóképp tudnám jellemezni a vegán Whopper Juniort is. De legalább a csomagoláson kaptam egy mini vegan feliratú matricát is. Ötletes. Ez alkalommal nem, de korábban megkóstoltam már a vegán chicken nuggets-et is, az viszont nem nyerő. Van, amit egyszerűen nem lehet növényi összetevőkkel szintetizálni, ez pedig pont olyan.

Vegán Ch**seburger
enyugat.hu

Magyarország sajnos ebben is lemaradásban van, itt nemhogy vegán Burger King nincs, de még az alap szortimentet sem lehet kérni húsmentes verzióban. Nálunk egyelőre egyetlen ilyen van, az a Plant Based Whopper, amit ajánlok mindenkinek, próbálja ki. Lehetne is vaktesztet csinálni, vajon rájön-e az ember, hogy a húsos, vagy a húsmentes verziót választja.

Egy viszont biztos, attól, hogy egy Burger Kinges étel vegán, még nem lesz egészségesebb. Pont.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek