Változatos programokkal érkezik vasárnap Kőszegre a Zsinagógák Hete

A város zsinagógája nemcsak megújult, hanem mindjárt kiállítást is láthatunk benne.

Az országos Zsinagógák Hete rendezvénysorozathoz kötődően „Egy kőszegi sikertörténet: a Schey család” címmel nyílik kiállítás Kőszegen a Várkörön, a város megújult zsinagógájában augusztus 28-án 15 órakor.

A kiállítás Schey Fülöp, a zsinagóga építésének eredeti, 19. századi finanszírozója munkásságával, élettörténetével, családjával foglalkozik. A rendezvényt a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) szervezi, a megnyitón az intézmény főigazgatója, Miszlivetz Ferenc és Básthy Béla kőszegi polgármester mond köszöntőbeszédet, a kiállítást pedig az annak szakmai anyagát összeállító Söptei Imre , Kőszeg Városi Levéltárának igazgatója nyitja meg.

A kőszegi zsinagóga 2015-ben, leromlott állapotban
Vágvölgyi Bálint

A beszédek között a hallgatóság Mizsei Zoltán zeneművész és Sebestyén Ernő hegedűművész előadását élvezheti. A megnyitó után „A zsinagógák múltja, jelene és jövője Magyarországon” címmel kerekasztal-beszélgetést tartanak, 18 órától pedig a Chernel utcai Festetics-kastélyban “A Monarchia édes-bús melódiái” című koncertet hallgathatjuk meg Sebestyén Ernő és Bognár Ferenc zongoraművész előadásában.

2021-ben, már renoválás alatt
Mészáros D. Zsolt

A rendezvények hétfőn is folytatódnak, augusztus 29-én 10 és 14 óra között a felújított zsinagógát lehet majd bejárni az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának munkatársainak vezetésével. Fél háromkor városi séta indul a zsidótemető látogatásával, 16:30-tól három könyvet mutatnak be, az esti program pedig Szántóné Balázs Edit, az FTI-iASK zsidóságtörténeti kutatócsoportjának vezetője „A zsidó élet terei” című előadása lesz 18 órától. A részletes programért kattintson ide .

2022-ben, új pompájában
FTI-iASK

A kőszegi zsinagóga felújításának állásáról tavaly márciusban lapunk is beszámolt . A 2020-ban elkezdett, ottjártunkkor javában folyó munka végül 2022 első felében fejeződött be, ekkorra nemcsak a zsinagóga, de a területen található további épületek (a rabbiház, udvar és a zöldterületek) és a kerítés teljes renoválásával végeztek.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek