Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Változás jön Bécsben: majdnem autómentes lesz a belváros

Új közlekedési koncepciót fogadtak el a bécsi belváros forgalomcsillapításával kapcsolatban, amely még ősz előtt megvalósul.
Hirdetés
Hirdetés

Bécs lesz az első olyan nagyváros német nyelvterületen, ahol forgalomcsillapító intézkedésekkel tehermentesítik a belvárost, vagyis a lehető legtöbb autót tiltják ki onnan. Az osztrák főváros ezzel egy újabb lépést tett a fenntartható és klímabarát közlekedés felé, és még közelebb jutott ahhoz, hogy klímavédelmi mintavárossá váljon.

A döntést hosszas egyeztetés előzte meg a kerületi polgárokkal és vezetőkkel, mert olyan megoldásra törekedtek, ami a lehető legtöbb ember javát szolgálja. A járműforgalmi tilalom alól mentesülnek többek között a belvárosi, vagyis az első kerületi lakosok és a fogyatékossággal élők, valamint nem vonatkozik közösségi közlekedési járművekre, taxikra és azokra, akik akkor dolgoznak az első kerületben, amikor már nem lehet tömegközlekedni – például rendőrök, orvosok. Kerékpározni természetesen továbbra is szabad.

© Schaub-Walzer / PID

Az intézkedés elsősorban az átmenő forgalmat kívánja csökkenteni; ha minden a terv szerint megy, itt akár harminc százalékos mínusz is elérhető, ami nagyban hozzájárul majd a károsanyag-kibocsátás visszaszorításához és a zajszennyezés csökkentéséhez a belvárosban. Ugyanilyen fontos azonban, hogy a helyieknek több parkolóhely áll majd rendelkezésére a környéken, ugyanakkor összességében csökken a parkoló autók száma és nő a szabadon felhasználható tér.

A forgalomcsillapított belváros koncepciója még az őszi önkormányzati választások előtt megvalósul.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hírek

Hirdetés