KultPetőfi: A költőről szól egy vasárnap Sopronban

Sopronban 5 éve hagyomány, hogy a város védőszentjének ünnepén, Szent Mihály napja környékén saját múltját és kulturális értékeit ünnepli a város: csupa kultúrával.
Pro Kultúra

2017-ben megnyíltak a KultKapuk, utána éven a KultTerek, majd KultUtcák és KultUdvarok kínáltak élményeket a patinás soproni óvárosban. Tavaly, a Soproni Népszavazás centenáriumán 100 éves vasárnapot szerveztünk. 2022 szeptember 25-én - a Petőfi 200 emlékévben - azt élhetjük át újra, milyen volt Sopron a XIX. század közepén. Petőfi 1839-40-ben katonaéveit töltötte a városban – diáktársakkal cimborált, rímeket faragott és Liszt rajongója lett…

Keszei László

A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. (a város kulturális cége) szervezésében „szeptember végén”, 2022 szeptember 25-én zajlik a KULTPetőfi – Petőfikciók a soproni belváros 48 pontján. A rendezvény egyik központja lesz a Petőfi tér, ahol a Petőfi Színház és a Petőfi szobor is megtalálható, amelynek sarkában állt annak idején az őrbódé, ahol „silbakolt a zöldhajtókás sárgapitykés közlegény”, Petrovics. Korabeli közlekedési eszközök, akkori ételek, zenék és táncok elevenednek meg a különböző helyszíneken, természetesen sokféle kulturális élménnyel, költészettel, bajuszokkal és helytörténettel. A programban alapvetően soproni együttesek, művészeti csoportok, egyesületek, civil szervezetek, iskolák vesznek részt, és itt lesz a PIM Petőfi busza is. Az Emlékév kiemelt célja nálunk a nagykamasz/középiskolás korosztály megszólítása, közel 100 önkéntes segédkezik aznap.

Keszei László

Sopron fő üzenete a Petőfi Emlékév kapcsán az, hogy ez a város érlelte őt azzá, akit Petőfiként tisztelünk: itt tapaszta meg a bajtársiasságot, itt növesztett bajuszt, itt szerette meg a művészeteket, itt tanulta megbecsülni az iskolát, és minden bizonnyal itt ismerte meg a bort… Vagyis itt lett KÖTELESSÉGTUDÓ, FÉRFI és legfőképp MAGYAR!

Keszei László

A KultPetőfi napján főszerepet kap a Petőfi tér, a Petőfi Színház és ezúttal a Széchenyi tér is. (Ez utóbbi téren 13:00-19:00 között csak a gyalogos forgalom lesz megengedett!) A színházban maga Szendrey Júlia várja a női poézis iránt érdeklődőket, a Petőfi pódiumon pedig verbunk, kórusmuzsika, magyar nóta és cigányzene váltogatja egymást – ahogyan annak idején is lehetett ez a városban. Érdemes lesz ezen a délutánon hátulról is megnézni a Petőfi szobrot, vagy felkeresni az egykori diáktanya helyét a Rákóczi utcában, vagy Petőfi hálószobatitkait kifürkészni a Festőteremben, ahol „Ágyban, párnák közt” címmel csak egyetlen napig lesz látható egy alvástörténeti bemutató. A 19. századi Sopronról kiderül, hogy a mai Petőfi téren akkortájt lovakat úsztattak, hogy jobbára fehér bort mértek errefelé és hogy a mai Széchenyi téren nem galambok, inkább vízimadarak fészkeltek…

Keszei László

Ezen a vasárnapon életre kelnek olyan személyek, akik a 19. század közepén lakták vagy járták ezt a várost: Széchenyi István, Liszt Ferenc, a költőt németre fordító evangélikus lelkész Kolbenheyer Mór, a művészetért rajongó naplóíró Slachta Etelka úrikisasszony, az öreg Petrovics címfestője, vagy a zeneszerző Goldmark Károly is. Nagy szerepet kapnak a katonai hagyományőrzők, több formáció jeleníti majd meg a császári sereget, a nemzetőrséget és lesznek kishuszárok is: kis lóval, kis ágyúval és kis kardokkal. Meghívtuk Ceglédről Kossuth követeit (az ottani Kossuth Művelődési ház küldöttségét), a dagerotípia utáni fotótechnikával dolgozó Zalka Imre vándorfotográfust, és csak ezen a napon látható lesz annak a légzőkészüléknek a modellje is, melyet a Sopronban született Kőszeghi Mártony Károly fedezett fel, és melyet az Országos Tűzoltómúzeumtól kapunk kölcsön. A 30 éves Dömötöri cukrászda a Pilvax akkori étlapjáról kínál „petőfinomságokat”, az 50 éves Schneider órásüzletben 19. századi óracsodákat szemlélhetnek az érdeklődők, és persze felcsendülnek korabeli bordalok és utazhatunk a kor tömegközlekedésével: lovasszekérrel, úri hintóval és a hungarikumként számon tartott „kocsi” kocsi is Sopronban lesz aznap. A János Vitézből életre keltjük Tündérországot, a Magyar Bajusz Társaság segítségével pedig városi bajuszbajnokságot is hirdettünk 4 kategóriában…

Keszei László

A „Szeptember végén” alcímmel megszervezett összművészeti historikus délután az egész város összefogásával valósul meg. Vannak régi partnerek, akik 6. éve adnak helyszínt ilyenkor egy-egy attrakciónak, illetve találnak ki mindig újfajta kulturális csemegét. A Handler Technikum diákjai az idén 3 helyen is feltűnnek majd, de „rutinos” közreműködő a Széchenyi Gimnázium, a Soproni Múzeum, a Cézár pince, a Szent Orsolya iskola, a Cédrus Könyvkereskedés és a Civitas Pinceszínház is. És minden évben újabb szereplői is vannak a délutánnak, hiszen egyre több művészeti csoport, civil szervezet, sportkör és különféle profilú intézmény csatlakozik a programhoz. Az idén pl. 17 olyan vállalkozás kért és kapott szerepet a rendezvényben, akik csak érintőlegesen kapcsolódnak a kultúrához. A soproniak büszkék arra, ha (csak egy kis részében is, de) feladatot vállalhatnak egy ilyen városi eseményen.

Keszei László

A KultPetőfi délutánján minden soproni előtt Petőfi hívó szava álljon: „Talpra magyar!”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek