Soha nem látott szupertájfun közelít Japán felé

Félméteres vízözönt hozhat a Nanmadol névre keresztelt tájfun Japánban, ezért a meteorológiai szolgálat Kjúsú sziget több részén a lakosok evakuálását sürgette.

Az amerikai haditengerészet előrejelző központja által szupertájfunnak minősített vihar vasárnap érhet földet, és évtizedek óta a legsúlyosabb rombolást okozhatja a szigetországban - írja a hvg.hu .

A legveszélyeztetettebb terület Kjúsú, Japán harmadik legnagyobb szigete, amely a négy fősziget közül a délnyugati fekvése miatt áll leginkább az égiháború útjában.

A vihar hatalmas esőzésekkel, a tengeren pedig óriáshullámokkal érkezik. A szigeten már több vasútvonalat és repülőjáratot leállítottak. A Kjúsútól messze lévő központi terület, így Tokió is 300 milliméter csapadékra számíthat.

Nanmadol az idei tájfunidényben a 14., és óránként 20 kilométeres sebességgel halad északnyugati irányban. A vihar központjában óránként közel 200 kilométeres sebességgel forog a szél, időnként 270 kilométeres lökésekkel.

A vihar ereje az Atlanti-óceánon kialakuló ötös erősségű hurrikánokéhoz hasonlítható. A tájfun kedden vonul át Tokión.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek