A messziről jött vendég jó ötlettel érkezett a soproni Líceumba

Dr. Benny Gamlieli az izraeli Eilatból látogatott a testvérvárosi Sopronba, s a Líceumban töltötte a vasárnap délelőttjét. Lenyűgözte a gimnázium múltja, szellemi és tárgyi emlékei. Azt szeretné, ha az itt tapasztalt nyitottságról és értékmentésről a Vörös-tenger partján élők is többet tudnának.

Hivatalos látogatásra érkezett a testvérvárosi Eilatból Sopronba - az 5783. Zsidó Új Év köszöntése alkalmából - dr. Benny Gamlieli. Szombaton a város és a Soproni Zsidó Hitközség vezetőivel találkozott, vasárnap délelőtt pedig a Líceumot látogatta meg. Az eredeti tervek szerint a Világ Igaza (Jad Vasem) elismerésben részesült, anno a Líceumban érettségizett gyermekmentő Sztehlo Gábor emléktáblája előtt rótta volna le tiszteletét - végül ennél sokkal gazdagabb lett a program. Részben mert bőven volt mit megmutatni, részben pedig mert a Vörös-tenger partjáról érkezett jemeni származású vendég kifejezetten érdeklődő volt...

Dr. Benny Gamlielinek Tölli Balázs, a Líceum igazgatója mutatta be a nagy múltú iskolát.
Líceum

Tölli Balázs, a Líceum igazgatója tartott "vezetést" a látogatónak.Elmondta, hogy az iskola századokon át nyújtott biztonságot és tanulási lehetőséget a környék zsidó fiataljainak, a háború előtti években tíz izraelita diák is járt ide évfolyamonként. Sztehlo Gábor emléktáblájánál hosszan időzött a vendég, mindent tudni akart a holocaust idején zsidó gyerekeket mentő lelkészről.

Dr. Benny Gamlielinek nagyon tetszett az iskola patinája és nyitottsága, de igazán akkor képedt el, amikor az igazgató megmutatta azokat a többszáz éves kézzel írt héber töredékeket, amiket a Líceum őriz. Ezek másolatát kapta egyébként a vendég ajándékba, s öröménél szemmel láthatóan csak meghatottsága volt nagyobb.

A távolról jött vendég egyébként konkrét ajánlattal érkezett. Nem pusztán Eilat üdvözletét és jelképes ajándékát hozta, hanem azt a tervét, hogy cserekapcsolat alakuljon a soproni és az eilati diákok között. "Fontos, hogy a fiatalok ismerjék a különböző kultúrákat, személyes kapcsolatokon keresztül tapasztalják meg egymás értékeit" - fogalmazott. Hazatérve azon fog dolgozni - ígérte -, hogy a testvérvárosi kapcsolat a diákcserék révén valóban tartalmas legyen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek