Egy 40 négyzetméteres lakás is simán fogyaszthat átlag feletti áramot

Több családnak is meglepetést hozott a villanyszámla.
„Az eddig olcsó éjszakai áramnál húzós lehet az átlagfogyasztás feletti számla” - foglalja össze egy olvasói történet tanulságát a 24.hu .

Az olvasó azt mondja, egy 40 négyzetméteres, 40 éves, első emeleti lakásban élnek, nem csinálnak nagy meleget, és semmi luxus nincs náluk. Átalánydíjasok, a havi átlagos fogyasztásuk csak a hőtárolós villanykályhára körülbelül 355 kWh/hó. A kályha éjszakai áramról megy, ami azt jelenti, hogy külön átlagfogyasztás vonatkozik rá (havi 210, évi 2523 kilowattóra). Átlagfogyasztással nem tudják kifűteni a 40 négyzetméteres kislakást – náluk éves szinten 4260 kWh-t igényel a fűtés.

Ami rendben is van, de itt jön egy csavar a történetben.

Az köztudott, hogy a nappali áram rezsicsökkentett áron bruttó 36,386 forint/ kWh, piaci áron 70,104 forint/kWh.

De az kevéssé ismert, hogy rezsicsökkentett éjszakai áram 22,962 forint kilowattonként, piaci áron viszont már 60,935, azaz közel annyi, mint a nappali.

Így valószínűleg sok hőtárolós kályhát használó lakó meglepődik majd a számlákon.

A történetben szereplő család egyébként a nappali áramból az átlag alatt fogyaszt, de a két mennyiséget természetesen lehet összevonni, így most egy fűtésre optimalizált klíma felszerelését tervezik, ami majd nappali áramot használ.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek