Tarthatatlanná kezd válni a menekülthelyzet a térségben

Ezresével tűnnek fel menekültek hetente Burgenland Nyugat-Dunántúllal közös határszakaszán.

A déli határkerítés megállítja a menekülteket, megvédi egész Európát. Legalábbis ezt állítja évek óta Orbán Viktor miniszterelnök és kabinetje. Ehhez képest a magyar-osztrák határon most már hetente több ezer menekültet fognak el a határ mindkét oldalán, ami leginkább az embercsempészek számlájára írható.

A Krone most arról ír , hogy nemrég újabb rekord dőlt: egyetlen hét alatt több, mint 3500 menekültet fogtak el a burgenlandi oldalon. Átlagosan egyébként 400-600 menedékkérő jut át az Őrvidékre. Továbbra is a Soproni járás és a Felsőpulyai járás a leginkább érintett, Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Füles (Nikitsch) és Locsmánd (Lutzmannsburg) térségében tartóztatják fel a legtöbb menekültet a katonák, rendőrök.

Előfordul, hogy komplett családok sétálnak a határban, hidegben, sárban, de többször megesik, hogy csak férfiakból álló társaságokat fognak el. Többen közülük már legyengült állapotban érkeznek a tartományba, esetenként a kihűlés határán.

Schulter Christian/Krone KREATIV

Bevett gyakorlattá vált, hogy az embercsempészek nem sokkal a határ előtt rakják ki utasaikat, akik aztán gyalog indulnak tovább. Ugyanakkor ez nem mindig van így, pár napja például az M85-ös gyorsforgalmi úton figyeltek fel a rendőrök egy német rendszámú autóra, ami Harkánál hajtott le. A fehér színű Volkswagen Sharan típusú autót megpróbálták a hatóság emberei megállítani, az embercsempész viszont pánikba esett, és 120 kilométer per órás sebességgel száguldott keresztül Harkán, Sopronnyék (Neckenmarkt) felé, ahol még mindig százas tempóval közlekedett és majdnem elütött egy gyalogost is.

Menekülése azonban nem sokkal ez után véget is ért, mert egy szegélykőnek ütközve defektes lett a jármű. Az egyterűből 7 menekült került elő, ők mindnyájan menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában.

(Kronen Zeitung)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek