Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ne keressünk kifogásokat!

Kálmán Imre atyának Győrben is rengeteg feladata van.
Hirdetés
Hirdetés

Kálmán Imre atya tizenkét évet töltött a leghűségesebb városban. 2005 és 2006 között igazgatta a Szent Orsolya Római Katolikus-iskolát, később egyetemi lelkész lett. Ezt követően 2008-tól 2011-ig a Szent György-, majd 2011 és 2018 között a Szent Imre-templom plébánosa volt. Emlékezetes prédikációkat tartott, színes és változatos közösségi életet szervezett és támogatott, híveinek irányt mutatott, s arra is mindig volt ideje, hogy meghallgassa és segítse a hozzá fordulókat. Hiteles és harmonikus személyisége, valamint humora immár két éve hiányzik a soproniaknak. Imi atyával az évforduló kapcsán beszélgettem.

Kálmán Imre atya

- Június végén lesz két esztendeje, hogy a megyéspüspök felmentett a soproni Szent Imre Plébánia lelkipásztori ellátása alól, és kinevezett a Győri Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet prefektusává. Hogyan élted meg akkor a váltást?

- Nem fogadtam könnyű szívvel, de a papok életében időről időre számítani lehet rá, hogy a megyés főpásztor áthelyez bennünket, hiszen vannak plébániák, ahol új lelkipásztorra van szükség, és vannak egyházmegyei feladatok, amelyeket szintén valakinek el kell látnia. A nehézség abból adódik, hogy mi is kötődünk a közösséghez és a hívekhez, ahol több-kevesebb időt eltöltünk és emiatt sem a költözést, sem a változást nem könnyen fogadjuk. Úgy gondolom, hogy körülbelül tíz évente mind a papnak, mind a közösségnek jót tesz, ha van egy váltás az életünkben. Ez nálam három évvel korábban következett be.

- Korábban kaptál egy újabb megbízást: Te lettél a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egyházmegyei referense. Mit is jelent ez pontosan, és milyen feladatokkal jár?

- Tatától Sopronig bejártam az egyházmegyét a NEK Titkárság által delegált egyházmegyei asszisztenssel együtt, hogy felhívjuk a családok, a plébániák és a lelkiségi közösségek figyelmét, hogyan készülhetnek lelkileg és mire figyeljenek a jelentkezéssel kapcsolatban. A templomba járó hívek nagy része nem szokott hozzá, hogy ilyen nagy méretű nemzetközi eseményre regisztráljon. Az 1938-as világviszonylatban is kiemelkedő Eucharisztikus Kongresszus után 82 évvel újra Budapest lett a nyári olimpiák évében megrendezett programsorozat helyszíne. Ez nagyon nagy kihívás a Esztergom-Budapesti Főegyházmegyének mint főrendezőnek és az egész Magyar Katolikus Egyháznak, hiszen 1938-hoz képest egy teljesen új társadalmi rendben kell ezt az eseménysorozatot megszervezni. Akkor vidékről 250 ezer, Budapestről 300 ezer ember vett részt a kongresszuson. A németeknek és az osztrákoknak akkor a nemzetiszocialista önkény megtiltotta a részvételt. Az elsőáldozók 150 ezren voltak és 300 pap végezte az áldoztatást. A befejező napon, május 29-én négy és fél órán át hömpölygött a hívek sokasága a Szent István-bazilikától a Hősök teréig. Ezen a napon az egymilliós Budapest kétmilliósra duzzadt a zarándokoktól.

Visszatérve a jelenbe. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsa természetesen segítséget nyújt a szervezésben és segíti a kongresszus titkárságát, ütemterv szerint halad minden. A vírusjárvány miatt elhalasztott szeptemberi időpont újra feladta a leckét, mind a hívek ráhangolása, mind a technikai előkészületek terén. Az új időpont 2021. szeptember 5-12.

- Sopronban nagyon szerettek, szeretnek a hívek. Nem hiányzik, hogy – a szentmisék és közösségi alkalmak okán - nem vagy közvetlen kapcsolatban velük?

- Talán ez hiányzik leginkább. Ugyanakkor el kell mondanom, nagyon sok közösséggel találkozom, mert helyettesíteni kell az Egyházmegye egész területén. Más minőségű ez a kapcsolat a hívekkel, de azt látom, hogy ugyanarra vágynak az emberek: érthető és élhető módon közvetítsék számukra Krisztus örömhírét.

- Részt veszel a kispapok oktatásában-nevelésében. Milyennek látod a jövő nemzedékét?

- A Brenner János Hittudományi Főiskola tanulmányi és szemináriumi prefektusaként kezdtem 2018 augusztusában. A püspöki irodaigazgatói feladatok mellett az elmúlt tanév második félévétől csak a kispapok fegyelmi elöljárója vagyok, a tanulmányi ügyeket egy nagyon tapasztalt civil munkatárs vette át. Először is örülök, hogy egyre többen jelentkeznek a papi szolgálatra. Püspök atya minden évben Lengyelországba zarándokol egy olyan kegyhelyre, ahol az ottani püspök paphiány idején annyi hivatást „imádkozott ki”, hogy onnan van a legtöbb lengyel missziós a világban. Jó közösségnek tartom a jelenlegi kispapságot. A Győri, a Kaposvári és a Szombathelyi Egyházmegyéből tanulnak nálunk és egy-egy szerzetes testvér a Pannonhalmi Főapátságból és a Csornai Premontrei Apátságból. Olyan színes a közösségünk, amilyen színes a társadalmunk. Nem egy rezervátumból jelentkeznek hozzánk a növendékek, hanem korunk fiataljai. Boldog Apor Vilmos és Boldog Brenner János közbenjárását kérem, hogy annyi és olyan kispapok jöjjenek hozzánk, akik a hívek lelki javát tartják a legfontosabbnak.

- Korábban sokat utaztál. Jut erre időd mostanában?

- A nyári szabadságok alatt volt alkalmam utazni. Minden évben Erdélybe megyek, hiszen onnan származom és a családi kapcsolatokat ápolom. Több éve motorozom. Az utazás legtöbbször azt jelenti, hogy a testvéremmel vagy egy-egy jóbaráttal a környező országokban motoros túrákra indulunk. Idén is szeretném, ha erre sor kerülne.

- Mit üzensz a soproni híveknek a vizek városából?

- Építsék és őrizzék a közösséget, ahol élnek. Megtapasztaltuk az utóbbi időben mit jelent, ha nem találkozhatunk, nem tudunk azonnal segíteni egymásnak. Ne keressünk kifogásokat, hogy miért nem tudunk valamit megtenni. Találjunk időt azokra a személyekre, akiknek eddig nélkülözniük kellett minket. Önszántunkból ne növeljük a távolságot másokkal szemben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Hirdetés