Nem bírják a kisboltok, rengeteg zár be

Fél év alatt 2084 bolt fejezte be működését, közülük közel 450 élelmiszer- és italbolt volt. 180 zöldséges ment csődbe, miközben csaknem 400 ruhaboltra és csaknem ugyanennyi iparcikkes üzletre került lakat, de 150 használt cikkes üzlet is kénytelen volt lehúzni a rolót.

Ha az első féléves tendencia kitart – és nem erősödik tovább –, akkor több mint 4000 kiskereskedelmi egység zárhat be idén – írta a Portfolio. Vagyis az már nagyon valószínű, hogy az elmúlt évekre jellemző 2500-3500 közötti boltbezárásnál nagyobb lesz az idei.

Ez pedig sajnos az optimista forgatókönyv, hiszen az év második fele sokkal nehezebb, mint az első volt, ezért könnyen lehet, hogy még az első félévinél is rosszabb adatokat látunk majd, ami érdemben 4000 feletti bezárt boltot jelentene idén összesen.

Az okok között kell megemlíteni, hogy a munkaerőhiány és a minimálbér 20 százalékos emelése miatt nőttek a bérköltségek, a beszerzési árak újabb és újabb csúcsokat döntenek, amit igyekeznek a vásárlókra hárítani, így mostanra már több mint 40 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon.

Ilyen gyors áremelkedésre az EU egyetlen országában sincs példa. Mindeközben az árstopok legfőképp a kisboltokat hozzák nehéz helyzetbe, hiszen ők kevesebb terméket árusítanak, így kevesebb terméken kellene elosztani az árstopos veszteséget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek