Tényleg a magyar forint muzsikál a leggyengébben a régió valutái között?

Megnéztük, hogy önnek ne kelljen.

Korábban még azt hittük, én legalábbis, hogy az internet okozta információrobbanás majd segít mindenkinek tisztábban látnia a tényeket, és hasonló forradalmat hoz, mint annak idején a könyvnyomtatás elterjedése.

Nos, valamilyen forradalom még lehet belőle, de azt már látni, hogy maga a tudás ebből nem jön ki olyan könnyen győztesnek, mint ahogy eleinte tűnt.

Habár szinte minden tény és információ percek alatt hozzáférhető, jellemző módon ezt az időt is sajnáljuk a megszerzésére, és inkább hiszünk annak, ami másodpercek alatt kínálja a választ.

Mondjuk egy óriásplakát vagy egy egysoros Facebook-bejegyzés.

Ez a kis – amúgy meglehetősen öncélú – bevezető után jöjjön a lényeg.

Hogyan teljesített a forint 2022-ben?

Segítségül az Fxtop.com weboldalt hívtuk, amely folyamatosan nyomon követi a világ pénzeinek értékváltozásait.

Kezdőpontnak 2022. január 1-jét állítottuk be, viszonyítási pontnak pedig az amerikai dollárt.

A régiós valuták (magyar forint, lengyel zlotyi, cseh korona, román lej és szerb dinár) mellé felvittük az eurót is tájékozódási pontként.

Ahogy a grafikonból kiderül, a dollárhoz viszonyítva valóban a forint szerepelt a leggyengébben az említett nemzeti valuták közül.

fxtop.com

A magyar fizetőeszköz év eleje óta 17 százalékot veszített értékéből a dollárhoz képest, még akkor is, ha az utóbbi hónapokban sikerült valamelyest visszakapaszkodnia.

A második leggyengébb teljesítményt a zlotyi mondhatja magáénak mínusz 10 és fél százalékkal.

Az összes többi együtt mozgott az euróval, kivéve, a cseh koronát, amely még az uniós fizetőeszköznél is ütésállóbbnak bizonyult.

A grafikon jól mutatja, hogy a február 24-én kezdődött orosz agresszió hogyan szakította be az európai valutákat, amelyek egy darabig együtt mozogtak, majd a magyar forint – és részben a lengyel zlotyi – elkezdett önálló életet élni, ami leginkább folyamatos gyengülést jelentett.

Ebből következik, hogy

a magyar fizetőeszköz gyengülésének nem sok köze van a sokat emlegetett uniós szankciókhoz,

ugyanakkor nyilván összefüggésben van a visszatartott uniós forrásokkal és az ebből fakadó bizonytalanságokkal. A mélyebb elemzést hagyjuk a szakemberekre.

A grafikonból az is látható, hogy október első felében fordult a trend, az európai valuták erősödni kezdtek a dollár ellenében. De amíg az elmúlt hetek alatt a zlotyi szinte teljesen magára talált, a forint esetében ez elmaradt, így még inkább látszik erőtlensége a koronához, a lejhez és a dinárhoz képest is.

Ez a cikk társoldalunknál, a Nyugaton jelent meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek