Sorompó lehet a megoldás a somfalvi határátkelőnél

Nyílt levélben fordult Gerhard Karner osztrák belügyminiszterhez Somfalva (Schattendorf) polgármestere, Thomas Hoffmann sorompóval szeretné a határ felől a községbe érkező forgalmat korlátozni. A tervvel alapjaiban Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna, is egyetért.

Az ORF magyar oldala szerint a település képviselő-testülete november közepén nagy többséggel fogadott el egy elvi határozatot, amiben a képviselők kinyilvánítják, hogy sürgősen szükséges a Somfalván áthaladó forgalom további csökkentése. A javaslatot a 23 tagú testületből egyedül a három néppárti tag nem támogatta. A polgármester szerint az eredetileg két szomszédos község Somfalva (A) és Ágfalva (H) összekötésének szándékával megépült út mára a legkedvezőbb és leggyorsabb ingázóútvonallá vált a Sopron környékén élő és a Nagymartoni, Bécsújhelyi illetve Badeni járásban dolgozó munkások számára.

A település az elmúlt években számos kísérletet tett a forgalom korlátozására. A Belügyminisztériumnál elérték, hogy munkanapokon 5-8 és 16-19 óra között tartsák zárva a határt a gépjárművek előtt. Pontosabban nem is a határt, hanem a határátkelő előtt egy rövid útszakaszt. A temető melletti parkolás hosszát pedig korlátozták, hogy a határzárat autócserével megkerülő ingázók ne tudják ott hagyni munkahelyi autójukat. Az intézkedések viszont nem hozták meg a kívánt eredményt, az áthaladó forgalom továbbra is rendkívül magas.

Nyílt levelében Thomas Hoffmann azt kéri a belügyminisztertől, hogy módosítsa a határforgalomról szóló, 2019-ben kihirdetett rendeletét. Javaslata szerint a határt a jövőben csak az ágfalvi és a somfalvi lakosok használhatnák.

A magyarok.orf.at szerint a somfalviak egy sorompót telepítenének a határátkelőre, amely automatikusan felismerné az ágfalvi és a somfalvi autók rendszámait, és nekik nyílna csak fel. A gyalogos, kerékpáros és lovasforgalom továbbra is biztosított lenne.

A tervvel alapjaiban Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna, is egyetért. A határforgalommal kapcsolatos adatokat viszont csak a rendőrség gyűjtheti és kezelheti, a települések nem – derül ki a nyílt levélből.

( magyarok.orf.at )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek