Jogtalanul vásároltak a soproni bankkártyával

A soproni férfi azt hitte, hogy a külföldről rendelt árú vámdíját egyenlíti ki. Folytatódik a Soproni Rendőrkapitányság bűnmegelőzési sorozata.

Egy soproni férfi tett feljelentést a kapitányságon, miután több alkalommal, összesen negyvenezer forintban jogtalanul vásároltak a bankkártyájával. A felesége máskor is vásárolt külföldről az interneten keresztül, ezért a feljelentő először nem lepődött meg, amikor arról kapott sms-ben egy külföldi számról értesítést, hogy amennyiben kézhez kívánja venni a korábban megrendelt csomagját, fizessen be a megadott linken két euró vámköltséget. Az így elért oldalon meg is adták a bankkártya adatait a kért összeg kiegyenlítéséhez. Két nappal később tűnt fel a házaspár számára, hogy egy közel húszezer forintos kifizetés történt a kártyával, amelyet egyikőjük se kezdeményezett. Ezt követően nézték át a kártyás fizetéseiket és vették észre, hogy már korábban is történt egy hasonló összegű jogtalan kifizetés a kártyával, valamint a két euró sem a vámhivatal számlájára ment.

- Mindennapjaink részévé vált az internetről történő vásárlás, ezért mindig elővigyázatosnak kell lennünk, hogy ne adjunk esélyt az adatainkkal való visszaélésre – figyelmeztet az eset kapcsán Lévai Károly rendőr főtörzszászlós, a Soproni Rendőrkapitányság nyomozója.

Lévai Károly rendőr főtörzszászlós.
Soproni Rendőrkapitányság

- Az egyik legfontosabb szabály, amit észben kell tartanunk, hogy hivatalos kifizetést sohasem kell sms-ben, vagy emailben kapott linken keresztül teljesítenünk. Fizetési kötelezettségeinket a megadott számlaszámra tudjuk elutalni a biztonságos net, vagy telebankos oldalunkról. Továbbá érdemes minden utalás előtt ellenőrizni, hogy valóban attól a hivataltól, intézménytől kaptuk-e a felszólítást, amelyre az üzenetben hivatkoznak. A nyilvánosan, mindenki által hozzáférhető email végződésű - mint a gmail.com, yahoo.com - felszólító levelek biztosan nem hivatalos szervektől jöttek, ezért azokat mihamarabb törölni is kell. Amennyiben megtörtént a baj, minél előbb lépjünk kapcsolatba a bankunkkal, tiltsuk le a kártyát és zároltassuk a számlánkat – osztotta meg tanácsait a nyomozó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Rendőrségi hírek