Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Valami nagyon nem stimmel Ágfalván

Átadta az iskola és az óvoda felügyeleti jogát a német nemzetiségi önkormányzat a polgármesternek Ágfalván. Nem tehette volna...
Hirdetés
Hirdetés

Messzire nyúló, komoly problémákat is felvet mindaz, ami az elmúlt hónapokban Ágfalván történt. Az erős német hagyományokkal élő településen 2016 óta a Német Nemzetiségi Önkormányzat működteti az általános iskolát és az óvodát. Az intézmény néhány éve jelentős kormányzati támogatást kapott a bővítésre és fejlesztésre, de az építkezés nem igazán indult be.

Januárban az öt fős nemzetiségi testület négy igen és egy nem ellenében határozatot hozott arról, hogy a nevelési intézmények felügyeleti jogát átadja a település polgármesterének. Csakhogy ezt nem tehette volna meg. Amennyiben meghaladja a nemzetiségi önkormányzat erejét vagy hozzáértését két nagymúltú intézmény fenntartása, a tankerületi központnak, azaz az állami intézménynek átadhatják - másnak nem. Erről egyértelmű törvényi szabályozás van érvényben, ezért is furcsa, hogy sem a település jegyzője, sem a megyei kormányhivatal nem lépett - eddig - közbe.

Az ágfalvi történet valószínűleg nem egyedi az országban. A települési kisebbségi önkormányzatokban lelkes, nemzetiségük kulturális értékeihez hű tagok dolgoznak, de sok esetben nincs meg a kellő jogszabályi és politikai ismeretük ahhoz, hogy intézményeket tartsanak fenn, pályázatokat írjanak, fejlesztéseket vigyenek végig. Helyzetüket nehezíti, hogy az országos nemzetiségi önkormányzatnak "csak" erkölcsi felelőssége van a településiekkel szemben, tehát például egy törvénysértő ágfalvi határozatnál sem utasíthatja a hiba helyrehozatalára a helyieket. Ez a magyarázata annak is, ahogy a szerkesztőségünk birtokába került levélben az országos elnök fogalmaz:

"A határozat nemzetiségi politikai szempontból vállalhatatlan. Az Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat azzal, hogy átvette a két Ágfalván működő nevelési intézményt, jogi és politikai felelősséggel tartozik azok törvényes, biztonságos működtetéséért. Nem csak az ágfalvi lakosok felé, hanem a közösségünk valamennyi tagja felé, és a többi nemzetiségi közösség felé is. Ezt a felelősséget másra nem ruházhatja át, még oly módon sem, hogy formálisan a testület hoz döntést, hiszen a határozat szerint nemzetiségi önkormányzat testületének döntése kötve van a polgármester véleményéhez. A német önkormányzat biankó felhatalmazást adott a polgármesternek azzal, hogy a véleményét a döntéshozatalban magára nézve kötelezőnek tekinti. Ténylegesen tehát nem a nemzetiségi önkormányzat testülete lesz a döntéshozó, hanem a polgármester".

Ha a nemzetiségi önkormányzat által fenntartott intézményekben a működést és a feladatellátást érintő leglényegesebb kérdésekben nem a fenntartó, hanem a település polgármestere dönt, az életszerűtlen, felesleges és beláthatatlan következményekkel járó döntés. Az ágfalvi német ügyekben az Ágfalvi Német Önkormányzat testületének és elnökének kell döntenie, és nem a település polgármesterének. A határozat jogi szempontból nem állja meg a helyét.

A kérdéses határozat tekintetében a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal is észrevételt fog tenni - erre többen is figyelmeztették már a nemzetiségi önkormányzatot Ágfalván. Ahigy arra is, hogy a határozat felülvizsgálatát minél előbb tegyék meg.

Minden bizonnyal összefüggésben vannak a helyzettel azok a személyi döntések is, ami miatt az öt tagú nemzetiségi önkormányzatban lemondott a korábbi elnök és lemondott mandátumáról két képviselő is. Benyújtotta felmondását az iskola igazgatója, s úgy tudjuk, több pedagógus is, többek között a német nyelv oktatói. Ágfalván most az a nagy kérdés, ki fog helyükre megfelelő embert keresni: a német nemzetiségi önkormányzat vagy a polgármester? Illetve keres-e egyáltalán valaki...

Szerkesztői közlemény:

"Az enyugat.hu honlapon a mai napon (2020. június 30.) megjelent egy cikk az ágfalvi általános iskola és óvodával kapcsolatban. Az ágfalvi német nemzetiségi önkormányzat 18/2020.(I.29.) számú határozatával kapcsolatos álláspontomat a továbbiakban is fenntartom, ugyanakkor kérem, szíveskedjenek nyilvánosságra hozni azt a tényt, hogy a hírportál nem a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Elnökétől illetve hivatalától jutott a cikkben idézett levélhez. Üdvözlettel: Englenderné Hock Ibolya, elnök"

Tény: nem a hivataltól és nem az Elnök Asszonytól jutott a szerkesztőség birtokába a levél.

Szeptemberig még sok a teendő az iskolában. Utána pedig még több munka lesz...
NM
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés