Az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerek inflációja eléri a csúcsát, majd elindul lefelé, ez a pont pedig lassan elérkezik - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-ben .
Parragh szerint lehet, hogy már most itt van az infláció csúcsa, de legkésőbb tavasszal csökkenni kezd az áremelkedés mértéke.
Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza - mondta. Hozzátette, az élelmiszerinfláció mindenhol nagyobb, mint az átlaginfláció, aminek egyik oka a forint árfolyama, hiszen az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jó része importból érkezik, a másik pedig, hogy a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európai.
Parragh szerint az árstop a feketegazdaság erősödésével is fenyeget, ami már érzékelhető is. A magyar élelmiszer jelentős részét külföldön adják el, miközben egyre silányabb áru jön hozzánk az élelmiszerimportban.