Tavasszal vége lehet az árstopnak

Akkor érdemes kivezetni, ha az infláció csökkenni kezd - mondta a iparkamara elnöke.

Az árstopot akkor lehet a legkevesebb kárral kivezetni, amikor az élelmiszerek inflációja eléri a csúcsát, majd elindul lefelé, ez a pont pedig lassan elérkezik - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV-ben .

Parragh szerint lehet, hogy már most itt van az infláció csúcsa, de legkésőbb tavasszal csökkenni kezd az áremelkedés mértéke.

Az árstop bevezetése az élelmiszeráraknál a társadalom alsó harmadának megélhetését támogatta, ilyen értelemben az helyes volt, de ez tartósan nem maradhat meg, mert a piacgazdaság alapjait elodázza - mondta. Hozzátette, az élelmiszerinfláció mindenhol nagyobb, mint az átlaginfláció, aminek egyik oka a forint árfolyama, hiszen az élelmiszerhez szükséges alapanyagok jó része importból érkezik, a másik pedig, hogy a magyar élelmiszergazdaság termelékenysége lényegesen gyengébb, mint az európai.

Parragh szerint az árstop a feketegazdaság erősödésével is fenyeget, ami már érzékelhető is. A magyar élelmiszer jelentős részét külföldön adják el, miközben egyre silányabb áru jön hozzánk az élelmiszerimportban.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek