Sopronkövesden az óvoda minden dolgozója sztrájkolni fog

A Sopronkövesdi Nefelejcs Óvoda minden dolgozója csatlakozik az országos sztrájkhoz. Hetvenöt gyerekről gondoskodnak, a képviselő-testület is támogatja a pedagógusokat. A szülők úgy fejezhetik ki támogatásukat, ha egy-két napig nem viszik óvodába a gyerekeket.

"A Sopronkövesdi Nefelejcs Óvoda valamennyi dolgozója arra törekszik, hogy az intézményünkbe járó gyermekeket szeretettel, legjobb tudása szerint nevelje és oktassa. Tesszük mindezt hivatástudattal, felelősen" - idézi az ujszonalunk.com azt a levelet, amit a héten küldött ki az óvoda közössége az érintett szülőknek. A levélben ugyanis arról tájékoztatják őket, hogy az intézmény dolgozói kivétel nélkül kinyilvánítják egyetértésüket az oktatásért aggódó megmozdulásokkal és csatlakoznak a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által január 23-27 között meghirdetett országos sztrájkhoz.

Tizenegyen dolgoznak a sopronkövesdi oviban; heten óvodapedagógusok, hárman dajkák, egy kolléga pedig pedagógiai asszisztens. Hetvenöt gyermeket látnak el és fejlesztenek. Levelükben azt is írták, jelenleg nincs óvodapedagógus-hiány az intézményben és szerencsére a közösségükből sem készülnek a fiatal kolléganők pályaelhagyásra, a több éve dolgozók sem küzdenek a kiégés tüneteivel. Indokuk mégis van:

Összetart a sopronkövesdi óvoda közössége.

"Foglalkoztat bennünket a mai magyar oktatásügy kilátástalan helyzete. Tapasztalatból tudjuk, hogy ép lelkületű, ismeretek befogadására motivált gyermeket csak mentálisan és fizikálisan egészséges, anyagilag és erkölcsileg megbecsült pedagógus képes nevelni. Nem vagyunk közömbösek az adminisztrációs feladatokkal túlterhelt, magas óraszámban dolgozni kényszerülő és a már elbocsátott pedagógus kollégák nehéz helyzete iránt sem" - indokolják döntésüket a sopronkövesdi pedagógusok, akik a legfontosabb célnak mégis azt tartják, hogy minden gyermek joga szerint kapja meg a képessége szerinti nevelést, oktatást és gyermekfelügyelet, helyettesítés helyett minőségi oktatásban részesülhessen.

Az óvoda a sztrájk ideje alatt is nyitva lesz, felügyeletet biztosítanak azoknak a gyerekeknek, akiknek elhelyezését a szülők nem tudják megoldani. Az összevont csoportokban ugyanakkor foglalkozásokat nem tartanak a sztrájk napjain. A törvény által kötelezően előírt iskolaelőkészítő foglalkozásokat és a szakszolgálatok által meghatározott fejlesztő foglalkozásokat viszont a sztrájk alatt is megtartják. Szolidaritásukat, támogatásukat a szülők azzal tudják leginkább kifejezni, ha azokon a napokon - vagy legalább egy-egy napon - otthon tartják, vagy a nagyszülőkhöz viszik a kicsiket.

A lap megkereste Sopronkövesd polgármesterét is. Fülöp Zoltán rajtuk keresztül is arról biztosította az óvoda munkatársait, hogy fenntartóként nem szankcionálnak, és a képviselő-testület is támogatja a pedagógusokat és a magyar oktatás ügyét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek