De akkor mennyit kell tartaniuk az üzleteknek az árstopos termékekből?

Ismét sikerült egy olyan szabályt megalkotni, amit lehet így is, de úgy is értelmezni.

Habár már január 12-től hatályban van a készlettartási kötelezettségről szóló rendelet , ami szerint a boltoknak akár az árstopos termékekből a korábbi eladások kétszeresét kell tartaniuk, még csak most jelent meg a fogyasztóvédelem útmutatója, írja a Portfolio .

A kiskereskedelemben viszont eltérően értelmezik a szabályt.

Csak annyi biztos, hogy mindenkinek többet kell rendelni az árstopos termékekből, mint korábban.

Ez növeli a veszteségüket, ami (a nem árstopos termékeknél) újabb áremelési kört és/vagy a termékminőség csökkenését hozhat.

„A kereskedő készletét szükség szerint a (…) meghatározott mennyiség kétszeresének mértékéig, és a vásárlók számára történő kihelyezését olyan mennyiségben köteles biztosítani, hogy az a vásárlók kiszolgálására – áruhiány elkerülésével – folyamatosan elegendő legyen” – írja a fogyasztóvédelem az készlettartásról szóló friss kiadványában.

Csakhogy azt is szerepel benne, hogy „Az árstoppal érintett termékeknek folyamatosan rendelkezésre kell állnia az üzletekben a polcokon, kivéve, ha az adott üzlet aznap a 2021-es, illetve a 2022-es évi átlagos napi mennyiség kétszeresét már kiárusította” .

MTI/Balogh Zoltán

A Portfolio megkeresésére szakértők úgy nyilatkoztak, nagy vita van arról, végül is mennyi terméket kell kihelyezni a polcokra reggel.

Meglátásuk szerint két választásuk van az üzleteknek:

 • reggel kiteszik a korábban (2021-es) eladott mennyiség kétszeresét, vagyis duplájára növelik a kínálatot,
 • vagy folyamatosan figyelnek, hogy ne fogyjon el a polcokról, és töltik fel, amikor csökken a kínálat.
 • Egyes értelmezések szerint azonban nem jelent gondot, ha éppen elfogy a termék, és akkor helyeznek ki újat az üzletek. Ám egyik forrásuk szerint ha nem fér a polcra a teljes készlet, akkor folyamatosan tölteni kell, amíg el nem fogy a 2021-es eladott mennyiség kétszerese. Utána már nem kell tölteni.

  De van olyan értelmezés is, hogy az üzleteknek nemcsak azt kell igazolniuk, hogy kétszeres készletet tartanak, ha éppen nincs a polcon a termékből, hanem azt is, hogy el is adták.

  Annyi biztos, hogy amennyiben több árstopos terméket fognak eladni a láncok – márpedig a magas készlettartás miatt ez borítékolható –, akkor megnő az árstop miatt keletkezett veszteségük is, hiszen ezeknek a termékeknek a beszerzési ára magasabb, mint amennyiért kínálniuk kell. Ezért a növekvő veszteséget igyekeznek majd beépíteni a nem árstopos termékek áraiba, írja a lap.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Kérjük válasszon:

  Hozzásszólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hírek