Milliárdos ÁFA-csalással bukott meg egy dunántúli cégháló

34 cégvezető fogadott be fiktív számlákat.

Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt indult ügyben indítványt tett négy gyanúsított letartóztatására - olvasható az ügyészségi közleményben .

A gyanúsítottak összesen legalább egymilliárd forint összegű vagyoni hátrány okozásában nyújtottak segítséget.

A megalapozott gyanú szerint az egyik férfi létrehozott egy több szintű számlázási láncolatot .

A számlázási láncolatban részes gazdasági társaságok valós gazdasági tevékenység végzése nélkül különböző vagyonvédelmi, takarítási feladatok elvégzéséről valótlan tartalmú számlákat állítottak ki a számlákon szereplő munkákat ténylegesen elvégző haszonhúzó gazdasági társaságok részére, mely gazdasági társaságok a valótlan tartalmú számlákat a könyvelésükbe befogadták és általános forgalmi adó bevallásukban levonható adóként jogosulatlanul figyelembe vették.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 34 ilyen – köztük egy táti székhelyű - haszonhúzó gazdasági társaság ügyvezetője fogadott be fiktív számlákat összesen legalább egymilliárd forint ÁFA összegben.

A gyanúsítottak a bűncselekményt egy jól felépített bűnszervezetben követték el , ahol a bűnszervezetet irányító férfi határozta meg az egyes résztvevők feladatát.

Az ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói több százmillió forint értékben foglalt le ingatlanokat, gépjárműveket.

A főügyészség indítványára a Tatabányai Járásbíróság nyomozási bírája 2023. január 20-án, egy hónap időtartamra elrendelte a bűnszervezet vezetőjének és további három tagjának - a könyvelőnek, a fiktív számlákat kiállító, utalásokat intéző nőnek, továbbá egy a pénz visszajuttatásában szerepet játszó gyanúsítottnak - a letartóztatását, tekintettel arra, hogy velük szemben fennáll a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek