Kormány: Jönnek a migránsok!

Szeptemberig meghosszabbították a bevándorlás miatt elrendelt válsághelyzetet.

Szeptember elejéig meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, írja a HVG egy, a kormány honlapjára feltöltött kormányrendelet-tervezet alapján.

Így egyébként továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre:

  • az ukrajnai háború okán
  • az energiaválság miatti veszélyhelyzet
  • valamint a bevándorlási válsághelyzet.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet azért akarják fenntartani, mert állításuk szerint továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei.

A hosszabbítást a kormány a „fokozódó migrációs nyomással” szokta indokolni, hivatkozva a rendőrség statisztikáira.

A lap megemlíti, hogy a rendőrség három részadatot összeadva számítja az „Illegális migráció alakulása” címmel heti bontásban közölt adatait:

  • megakadályozott tiltott határátlépések száma,
  • feltartóztatott, majd IBH-kapun (ideiglenes biztonsági határzár) átkísértek száma,
  • és az elfogott, előállított, eljárás alá vontak száma.

A rendőrség friss statisztikái most azt mutatják, hogy az év eleje óta összesen heti 2000–2600 körül alakul a három adat összesen, bontásban pedig január 3. hetében például így: megakadályozott tiltott határátlépés 822, feltartóztatott, majd IBH-kapun átkísértek száma 1218, elfogott, előállított, majd eljárás alá vontak száma pedig 29.

A lap szerint az mindegy is, mennyire pontos a statisztika, lényegében úgyse ez számít, mert a kabinet a 2015 ősze óta – területi hatályát 2016 tavasza óta az egész országra kiterjesztve – hosszabbítgatja a válsághelyzetet. Mióta ugyanis a 2015-ös menekültválság csúcsán kitalált jogintézménynek a törvényben felsorolt számait az élet nem tudta produkálni, a kormány már a jogszabály más gumiparagrafusaira hivatkozva hosszabbít.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek