Ausztria kiutasított négy orosz diplomatát

A diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak.

Négy orosz diplomatát utasított ki csütörtökön Ausztria, közölte az ország külügyminisztériuma. A közlemény szerint az orosz diplomaták a diplomáciai státuszukkal össze nem egyeztethető tevékenységet folytattak. Közülük ketten a bécsi orosz nagykövetségen, ketten pedig Oroszország ENSZ-hez akkreditált állandó képviseletén dolgoztak.

A nagykövetség két diplomatáját nemkívánatos személyeknek nyilvánították a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 9. pontja értelmében, a másik két kiutasított személy pedig az Egyesült Nemzetek Szervezete és Ausztria közötti megállapodással ellentétes módon járt el, közölte a minisztérium. A tárca nem közölt konkrétumokat a kiutasítottak tevékenységével kapcsolatban. Az országból tavaly áprilisban is kiutasítottak négy orosz diplomatát.

Bécs jelentős diplomáciai központ, ott van az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (International Atomic Energy Agency) székhelye is. Emiatt számottevő a külföldi titkosszolgálatok jelenléte az országban, melyek gyakran álcaként használják a mentességgel járó diplomáciai státuszukat.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek