Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Megérett" a piac felújítása

A tervek tartalmazzák a teljes körű korszerűsítés mellett a vásárcsarnok lefedését is.
Hirdetés
Hirdetés

A rendszerváltás óta minden polgármesternek volt terve a piaccal, időnként felröppentek a hírek az elköltöztetéséről, máskor a felújításáról - aztán maradt minden a régiben. A soproni vásárcsarnok körül kevés a parkolóhely, az épület felett eljárt az idő, nagy része nyitott, s ez kellemetlen vásárlónak és őstermelőnek egyaránt, zsúfolt és összességében méltatlan is a városhoz. De már megszoktuk, hogy ilyen. A vidékről autóbusszal érkezőknek pedig kifejezetten kényelmes, hogy a buszpályaudvar szomszédságában ott a piac.

Ilyen előzmények után nézzük, milyen új híreink vannak a vásárcsarnokról! Mint azt már az enyugat megírta, a Modern Városok Program belvárosi projektelemei közül kettőnek - a Kolostor utcai Zichy-Meskó-palotának és a volt zeneiskola épületének, azaz a Russ-villának - a teljes körű felújítását későbbre szeretné halasztani a város, egyrészt mert az eredeti tervek elkészülte óta felmentek az árak, másrészt a járványhelyzet miatt a források átcsoportosítása is szükségessé vált. A változtatáshoz persze módosítani kell a kormány és a város között köttetett támogatói okiratot, de nem valószínű, hogy ennek akadálya lesz. A város vállalja, hogy a két műemlék épület állagmegóvását elvégezteti - megtartva őket kvázi egy újabb felújítási lehetőség felbukkanásáig - s visszautalja azt a 1,4 milliárd forintot, amit az állam már biztosított a két épület rekonstrukciójához. Van viszont egy úgynevezett támogatási maradvány - mintegy négyszáz millió forint - s Farkas Ciprián polgármester azt kezdeményezte, hogy ezt a soproni piac és környezetének felújítására költhesse az önkormányzat. A tervek szerint az 1970-es évek elején épült vásárcsornok műszakilag leromott épületét felújítanák és a környékét is rendbe tennék. A projekt tartalmazza a jelenleg nyitott piactér lefedését, az árusító tér burkolatainak, berendezéseinek, közműveinek cseréjét, a zárt üzletek tetőszigetelését, a homlokzatfelújítást, az üzletportálok cseréjét, új, fedett főbejárat kialakítását, valamint a vásárcsarnok környezetében tallható valamennyi közterületen a közművek felújítását, új parkolóhelyek és szabadtéri árusítóhelyek kialakítását.

Mindennek örülhetünk is, hiszen szükség van rá, sőt, már régóta szükség van rá. Az egyelőre nem világos, hogy azok az üzletek, amiket megvásároltak már a vállalkozók, hogy csatlakoznak a felújításhoz...

A két nagy vasbeton-védőernyő - Medvedt László építész terve alapján - tulajdonképpen egyedi és elegnáns - lehetett valamikor.
NM
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés