Elfogynak a MÁV mozdonyai

A MÁV motorvonat-állományának tíz százaléka esett ki a közelmúlt balesetei után.

Három héten át minden este megjelent a Mávinform oldalán a bejelentés, hogy Somogyszob és Nagyatád között másnap pótlóbusz fog közlekedni.

A hvg.hu megkérdezte a MÁV-ot, miért naponta adtak hírt arról, hogy másnap csak pótlóbusz megy ott. A MÁV szerint az elmúlt hónapokban annyi motorvonat lett használhatatlan, hogy választani kellett, hova ne küldjenek. A nagyatádi vonalon oldható meg leghatékonyabban a vonatpótlás: közúton és vasúton közel azonos a menetidő, a buszok pedig mindenhol a vasútállomáshoz tudnak érkezni – válaszolta a MÁV.

A vonathiány oka, hogy több probléma egyszerre ért össze. A dízel motorvonatok javítása sokkal nehezebb a szokásosnál. A karbantartáshoz ukrán, illetve orosz alkatrészekre van szükség, most viszont a háború miatt akadozik az alkatrészek utánpótlása. Emellett a szokásosnál is több olyan baleset történt mostanában, amelyekben komolyabban megsérült a vonat.

A MÁV-Start 205 Bz motorkocsija közül az elmúlt hónapokban 21-et ért olyan baleset az autósok figyelmetlensége, a KRESZ-szabályok megszegése miatt, amely után több mint egymillió forintba került a helyreállítás – közölte a vasúttársaság – több dízel motorvonat most is javításra vár.

A MÁV azt ígéri, hogy amíg nem sikerül minden szükséges javítást elvégezni, folyamatosan vizsgálják, hogy hogyan lehet átcsoportosítani a járműveket.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek