Amerikai B-52-es bombázó körözött hosszan a magyar légtérben

Ilyen gépek korábban is jártak a magyar légtérben, de a mostani repkedés szokatlanul hosszúra nyúlt.

Az Egyesült Államok légierejének egyik B-52H Stratofortress repülőgépe hosszasan körözött Kaposvár környékén múlt csütörtökön. Mint kiderült, az amerikai gép és a Magyar Honvédség repülésirányítói közösen hajtottak végre száraz, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket a magyar légtérben, írja a 24.hu .

A NOBLE41 kódjelű gép Romániából indult, délután lépett be a magyar légtérbe, ahol nagyjából két órán keresztül repkedett Nagybajom, Nagyatád és Kaposvár felett. A B-52-esek nagy hatótávolságú nehézbombázók, akár atomfegyver hordozására is alkalmasak. Ilyen gépek korábban is jártak a magyar légtérben, de a mostani repkedés szokatlanul hosszúra nyúlt.

A kiképzés egyedülálló lehetőséget nyújtott a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítóinak, hogy a NATO-n belül egységes eljárások alapján gyakorolhassanak nappal és éjszaka. Tavaly tavasszal két amerikai B-52H Stratofortress repült át a Magyarország légterén Romániába, amikor Oroszország megfenyegette a románokat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek