Ausztria is beszáll Magyarország ellen az LMBTQ-jogokért

Tavaly decemberben derült ki, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegés megállapításáért nyújtott be keresetet az Európai Bírósághoz.

Ausztria úgy döntött, hogy az Európai Bizottság oldalán beavatkozik a Magyarországgal szemben, a vitatott, gyermekvédelminek nevezett törvény miatt indított kötelezettségszegési eljárásba.

Az Európai Unió a demokrácián, a jogállamiságon és az emberi jogokon alapul, amelyeket minden eszközzel meg kell védeni. A kötelezettségszegési eljárás szükséges lépés az alapvető jogok teljes körű érvényesítéséhez – mondta Karoline Edtstadler (ÖVP) európai ügyekért felelős miniszter az osztrák közszolgálati ORF híre szerint, amit az rtl.hu idéz.

A miniszter közleményében felelevenítette: Ausztria már 2021-ben, 17 másik tagállammal közösen nyilatkozatot adott ki, amelyben aggodalmát fejezte ki Magyarország az LMBTQ személyekkel kapcsolatos diszkriminatív politikája és az ezzel kapcsolatos szólásszabadság korlátozása miatt.

Tavaly decemberben derült ki, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegés megállapításáért nyújtott be keresetet az Európai Bírósághoz. A Bizottság a kormány gyermekvédelminek nevezett törvényben a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatása, valamint a homoszexualitás népszerűsítése és/vagy megjelenítése tekintetében foglalt tilalmak és korlátozások miatt fordul a bírósághoz.

Az eljárást nem sokkal a jogszabály 2021 júliusi elfogadása után indította el az Európai Bizottság, és összesen hat ponton állapították meg, hogy a magyar törvény szembemegy az uniós közösségi joggal, Ursula von der Leyen elnök is bírálta. A törvényt eredetileg a pedofil bűncselekmények komolyabb szankcionálása miatt hozták, azonban az utolsó pillanatban kiegészítették melegellenes passzusokkal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek