Magyarországon minden harmadik ember a létminimum alatt él

A kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt.

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban, ami a legfrissebb nyilvános adat a magyarországi lakosság életszínvonaláról, ugyanis a KSH 2015 óta nem osztja meg a statisztikákat - írja a napi.hu .

A magyarok 30 százaléka élt a létminimum alatt 2020-ban – derült ki a Policy Agenda elemzéséből. A kutatóintézet a hozzáférhető legfrissebb, két évvel ezelőtti adatok alapján számolta ki az eredményeket – írja az rtl.hu .

A létminimum-számítás megmutatja, mennyi bevételre van szüksége egy embernek a minimális életszínvonal fenntartásához. A KSH 2015 óta nem teszi közzé ezeket az adatokat. 2020-ban egy főnek legalább havi 124 ezer forintra volt szüksége a minimális életszínvonal fenntartásához.

A kutatóintézet most tette közzé a létminimum-számításait, eszerint a kisvárosokban és községekben élnek a legtöbben a létminimum alatt. Az elemzést készítő Policy Agenda kutatási igazgatója, a KSH egykori elnöke, Belyó Pál szerint az adatok azt mutatják, hogy romlik az életszínvonal Magyarországon.

A magyar lakosság 30 százaléka él a létminimum alatt, ez egy elég megrendítő dolog, és pár év alatt azért nem javul ez a helyzet, hanem némileg még romlik is – fogalmazott Belyó Pál.

Míg Budapesten az emberek 19 százaléka, addig a községekben átlagosan 40 százalékuk élt létminimum alatt 2020-ban. Az észak-alföldi megyékben volt a legrosszabb a helyzet, ahol az emberek több mint 43 százaléka élt a létminimum alatt.

A minimális megélhetéshez szükséges összeg a családok méretétől is függ. Két felnőtt és két gyerek esetén összesen 308 ezer forintot kellett keresnie a felnőtteknek ahhoz, hogy szerény körülmények között eltartsák a családot. A nyugdíjas háztartásoknál nem 124 ezer, hanem csak 114 ezer forint az egy főre jutó havi létminimum.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek