Független szakszervezeti működést sürget a Mi Hazánk

A sztrájkjogot is mielőbb újraszabályoznák.

A szakszervezetek működésének munkavállalóktól való függetlenítését sürgette szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Lantos János, a Mi Hazánk munkaügyi kabinetjének elnöke.

A politikus arról beszélt, hogy az emberi természetet ismerve nem elvárható, hogy úgy képviseljék a szakszervezetek hatékonyan a dolgozói érdekeket, hogy közben vezetőik "közvetlenül anyagilag függnek a munkáltatótól."

Lantos János sürgette azt is, hogy vizsgálják felül a sztrájkjog szabályozását: ne lehessen azért elbocsátani valakit, mert munkabeszüntetést szervezett.

A politikus rámutatott, a Franciaországban, döntően a szakszervezetek által életre hívott tiltakozó mozgalom például azért olyan erős, mert érdemi taglétszámuk okán az érdekképviseletek fel tudnak lépni, ha az államfő önkényesen próbálja megemelni a nyugdíjkorhatárt.

Eközben Magyarországon azért nincsenek látható érdekképviseleti megnyilvánulások, mert a munkavállalók alig néhány százaléka tagja valamelyik szakszervezetnek.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek