A gyógyszerhiány (ellátási zavar) velünk marad

Tavaly év vége óta vannak hiányosságok az európai gyógyszerellátásban.

A forgalmazók közlései alapján továbbra is nagyjából 1500 cikk szerepel az OGYÉI által vezetett hiánylistán, de az intézet azt mondja, fontos aspektusa a hiánykezelésnek, hogy ma már a hatóság hivatalból is kijelentheti egy készítményről, hogy hiánycikk, mivel a forgalmazóknak ezt nem mindig áll érdekükben bejelenteni – írja a Forbes .

A mostani hiány nemcsak Magyarországot, az egész EU-t sújtja – írja a lap. Az OGYÉI leszögezi, hogy olyan eset eddig nem fordult elő, hogy az érintett terméknek ne legyen helyettesítője: vagy terápiás alternatívát, vagy azonos hatóanyagú és gyógyszerformájú, de külföldi készítményt minden esetben fel tudnak ajánlani a hiánygyógyszer pótlására.

„Sajnos a hiányok globálisak, így számolnunk kell velük a tavaszi hónapokban is” - mondták. Az OGYÉI szerint azonban a mostani helyzet inkább egy gyógyszerellátási zavar, nem nevezhető gyógyszerhiánynak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek