Szintet lépett a térség egyetlen helyi rádiója

2010-ben gimnáziumi együttműködéssel indult, nemrég viszont szintet lépett a Felsőpulyai járás szabad, közösségi rádiója, a Radio OP. A név is változott, mostantól Radio MORA néven szólnak, a térség egyetlen helyi rádiójaként.

Sokat változott a rádiós piac az elmúlt 13 évben, de egy fix pont azért volt, a Radio OP. A Felsőpulyai járás, és ezzel együtt Burgenland egyetlen szabad, közösségi helyi rádiója a Felsőpulyai Liszt Ferenc Gimnáziummal közösen, úgynevezett "oktatási licenccel" rendelkezett egészen 2021 végéig, amikor is teljes rádióengedélyt szereztek.

Keszei László/Radio MORA

Az üzemeltető, MORA Egyesület 1994-ben jött létre azzal a céllal, hogy Burgenland őshonos népcsoportjainak rádióműsort szolgáltasson. A 90-es évek végén ez részben meg is valósult Antenne 4 néven, nem sokkal később azonban a rádió megszűnni kényszerült. 2010-ben Radio OP-ként indult újra a rádiósugárzás a 98.8 MHz-es frekvencián Csáva-Dél adótelephelyről. Az adás a határ magyar oldalán is hallgatható több településen, például Zsirán, Undon, Sopronhorpácson, Kópházán és Harkán is.

Keszei László/Radio MORA

Az évek során aztán a rádió egy igazi helyi médiummá nőtte ki magát, az új engedéllyel pedig megnyílt a lehetőség a terjeszkedés előtt is. A tervek között a Felsőpulyai járás teljes lefedése szerepel, de az üzemeltetők Dél-Burgenlandban is szeretnének frekvenciához jutni. Ehhez együttműködés kezdődött a Roma Service Egyesülettel, melynek keretében létrejött egy kisebb stúdió Felsőőrben és naponta jelentkezik német és burgenlandi roma nyelvű magazinműsor is Romani ORA néven.

Keszei László/Radio MORA

Többek között a népcsoporti támogatásoknak is köszönhető, hogy megvalósulhatott a Radio MORA új stúdiója Felsőpulyán, a Spitalstraße 1/5 szám alatt, ahol szombaton nyílt napot is tartottak. Az érdeklődők betekinthettek egy valódi rádióstúdió életébe, a rendezvényen pedig a helyi politikai élet számos képviselője is jelen volt. Múlt hét kedd óta pedig már hivatalosan is Radio MORA néven szól a rádió a 98.8-on, német, horvát, magyar és burgenlandi roma nyelven egyaránt. A zenei kínálatban pedig a hallgatók rengeteg olyan dallal találkozhatnak, melyeket a kereskedelmi rádiók nem játszanak, legyen szó indie vagy alternatív rockzenéről, helyi előadók dalairól, vagy a népcsoportok zenéjéről.

Radio MORA Nyílt Nap
A fotóra kattintva galéria nyílik.
Keszei László/Radio MORA

Az iskolarádiós műsorok, a népcsoporti adások és a helyi közéleti tartalmak mellett pedig fontosnak tartják a szólás- és véleményszabadság népszerűsítését is. Épp ezért szabad rádióként bárki csinálhat műsort, akár élő, akár előre felvett verzióban.

Az új stúdióhoz és az új arculathoz új weboldal is dukál, mely német, horvát, burgenlandi roma és természetesen magyar nyelven is elérhető itt: www.radio-mora.at/hu

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek