Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ez lehetett volna a kerékpározás esélye

Hogyan tudnánk jellemezni a jelenlegi közlekedési helyzetet Sopronban? Egy átlagos hétköznap sem egyszerű, most viszont kimondottan tragikus. A város különböző pontjain vannak útépítések, amik lezárásokkal is járnak, közlekedni viszont nem csak gépjárművel nehéz.
Hirdetés
Hirdetés

A Várkerület Ötvös utca/Hátsókapu és Széchenyi tér közti szakaszát épp felújítják, nyár végéig teljes útlezárás mellett zajlanak a munkák. Nem is gondolná az ember, milyen fontos kis útszakasz ez, számtalan buszjárat is erre jár. Most persze nem ez a helyzet, az utat ugyanis nagyjából minden nap máshol túrják fel, így még gyalogosan sem lehet mindig ugyan arra közlekedni. De mi a helyzet a kerékpárosokkal? Semmi. Nekik sincs kivételezés, nem jelöltek ki kerékpáros kerülőutat.

Pedig ilyen szorult helyzetben pont a kerékpározás lehetett volna a menedék, hiszen gyorsabb, mint a gyaloglás, mégis rugalmasabb, mint bármilyen gépjármű. Ráadásul most ugyebár a tömegközlekedés sem alternatíva, hiszen a buszoknak is kerülni kell.

A Csengery utca Lóki sor és Kőszegi út közti szakaszán is dolgoznak az útépítő szakemberek, szintén nyár végéig. A városba befelé a rendes útvonalon lehet haladni, a városból kifelé viszont a Győri út kórház előtti szakaszára terelték a forgalmat. A kamionokat, a buszokat, mindent. A javasolt útvonal pedig a városból kifelé a Móricz Zsigmond utca-Magyar utca-Kőfaragó tér-Győri út útvonal.

enyugat.hu

Jelenleg talán ez okozta a legnagyobb fennakadást, a jelzések nem mindenki számára voltak egyértelműek, ráadásul néha a fél várost meg kell kerülni ahhoz, hogy A pontból B pontba eljuthasson az ember. Na de majd kerékpárral! Gondolnánk, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk.

enyugat.hu

A Kőszegi út környéki kerékpárutak, gyalog- és kerékpárutak ugyanis szintén mind lezárásra kerültek. Vagyis nem, nem is lettek lezárva, a táblák szerint lehet, sőt, kötelező őket használni, csakhogy ez nincs éppen összhangban az útépítéssel. A szegélyeket kiszedték, többcenti mélyen felmarták az aszfaltot, a kerékpáros átvezetés közepén pedig valahol teherautó parkol.

enyugat.hu

A Virágvölgyi úton is útépítési munkálatok zajlanak, azon már meg sem lepődünk, hogy közel fél éve nem sikerült végezniük a szakembereknek. De ugye ismerjük a mondást, jó munkához idő kell, a rosszhoz meg még több. A kerékpárosoknak itt is marad a szabálytalan járdán kerékpározás, más javaslatom már nekem sincs. Vagy gyalogoljunk, azt talán még nem tudják megakadályozni.

enyugat.hu

Megjegyzem, tőlünk nyugatabbra, vagy akár Szegeden is bevett szokás, hogy terelőutat jelölnek ki kerékpárosoknak, ami lehet, hogy kicsit kényelmetlenebben használható, mint az eredeti megoldás, de ideiglenesen használható, és legalább a kerékpárosoknak is feltűnik, hogy törődnek velük.

enyugat.hu

Na de Sopronban mikor is törődtek igazán a kerékpárosokkal...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés