A zebrák körül akcióznak a héten a rendőrök

A vármegyében is indul a Zebra-terv, a közlekedés legsérülékenyebb szereplőjének védelmében.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság május 23-25. között hirdette meg a Zebra-terv elnevezésű baleset-megelőzési ellenőrzést, a gyalogosok – mint védtelen közlekedők – biztonságára helyezve a hangsúlyt. Nyilvánvaló, hogy ők a közlekedés legsérülékenyebb résztvevői, az őket ért közlekedési balesetek majd' minden esetben személyi sérüléssel járnak, és igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetelűek. 

Rossz látási viszonyok között különösen fontos, hogy figyeljen az autós és figyeljen a gyalogos. A zebra önmagában nem véd!
Soproni Rendőrkapitányság

Győr-Moson-Sopron vármegyében is lesz Zebra-akció, az ellenőrzéseken a rendőrök a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú – különös tekintettel a párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten lévő – kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre, és annak környezetére fognak koncentrálni.

Az egyenruhások azt mondják, nem a büntetés kiszabása lesz a cél, hanem a szabálytalanságok elkövetésekor felmerülő lehetséges tragikus következmények tudatosítása! Vagyis megelőzni és rádöbbenteni szeretnének...

Arra például, mennyire fontos, hogy a gyalogos addig ne lépjen az úttestre, míg meg nem győződött arról, hogy nem jön semmi. Hogy zenehallgatás közben, kapucni vagy sapka, esetleg esernyő alól nem mindig tud kellő gyorsasággal reagálni, pláne, ha nem is figyel. Az is fontos, hogy mennyire látszanak: a ruha színe, a fényvisszaverő csíkok akár az életüket menthetik meg, nem véletlen, hogy lakott területen kívül, éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező. 

A sofőrök se feledjék, hogy a zebrák előtt lassítaniuk kell, ködös, esős időben főleg. Zebránál a gyalogosnak mindig elsőbbsége van, de máshol is ő a sérülékenyebb...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek