Budapesten csendes megemlékezést tartanak Suhajda Szilárd tiszteletére

Most már csak az a kérdés, megtalálják-e a holttestet.

Május 30-án (kedden) 19 órától 22 óráig csendes főhajtást tartanak Suhajda Szilárd tiszteletére a budapesti Szemlőhegyi-barlang feletti parkban található hegymászó emlékhelynél – olvasható a hegymászó Facebook-oldalán.

„ A fenti időtartamon belül bármikor érkezhettek. Ha sokan leszünk, kérjük, adjatok majd lehetőséget az újonnan érkezőknek is. Arra kérünk mindenkit, hogy ahogy Szilárd lénye is tükrözte az életszeretetet, mi is egyesüljünk az ő álmaival, színes egyéniségével. Ezért kérésünk, hogy ne fekete ruhát viseljetek magatokon” – olvasható a bejegyzésben.

A sajtó képviselőit arra kérik, hogy csendben forgassanak és mellőzzék az interjú kéréseket. Egyben arra kérnek minden résztvevőt, hogy tartózkodjanak a részvétnyilvánítástól.

A magyar hegymászó május 20-ról 21-re virradó éjjel indult el csúcsmászó körére, mellyel célja, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül feljusson a Mount Everest 8848 méteres csúcsára.

Suhajda először nepáli idő szerint szerdán reggel nyolc órakor, 8450 méterről hívta az itthoni háttércsapatot. Lassan, de stabilan haladt. Másodszor a Déli-csúcs lábától, 8630 méterről telefonált, nepáli idő szerint 13:30-kor. Itt elmondta, hogy fizikailag jól van, de a mászás nehéz, és hogy elég késő van. Ugyanakkor határozottan teljesíthetőnek tartotta a csúcs elérését és a 4-es táborba történő biztonságos visszatérést. Hangkapcsolat ezután már nem jött létre a mászóval.

Négy órával később a nyomkövetője 8720 méterről küldött jelet. Az eltelt időből és a magasságból nem lehetett egyértelmű következtetést levonni Szilárd haladására, irányára vonatkozóan.

A legközelebbi jel azonban két órával később, nepáli idő szerint 19:30-kor, még magasabbról, 8795 méterről érkezett. Ez volt az utolsó lokáció, a jeladó több pozíciót nem küldött.

A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Suhajda nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nem volt annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést két napja befejezték .

Közben Suhajda Szilárd családja azt kérte, ha meg is találják, hagyják a hegymászó holttestét a Mount Everesten.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek