"A státusztörvény belénk fojtja a szót!"

Sopronban is demonstráltak csütörtökön a közoktatás jövőjéért aggódó pedagógusok, szülők, diákok és mindazok, akik szerint a státusztörvény nem oldja meg a problémákat, ellenben ellehetetleníti a pedagógusokat.

- Miért is vagyunk itt? - kérdezte a Hűségkútnál összegyűlt körülbelül kétszázötven résztvevőtől a soproni demonstráció egyik szervezője, Barkovics Ágota.

- Azért, mert a kormány továbbra sem hajlandó érdemi párbeszédet indítani az oktatás és a nevelés helyzetének problémáiról, a pozitív változások megindításáról. Helyette egy olyan új törvényt akar elfogadni, az úgynevezett státusztörvényt, ami egyáltalán nem nyújt valódi megoldást a problémákra. Nem a közoktatás minőségének javításáról és az oktatás szabdságának elismeréséről szól, hanem kicsinyes bosszú és hatalomfitogtatás - mondta a soproni pedagógus, a jelenlévők pedig tapssal, kereplőkkel, síppal és dobbal fejezték ki egyetértésüket. Barkovics Ágota megköszönte a demonstgálókhoz országszerte csatlakozó diákok kiállását, és gyakorlati információkat is megosztott:

Barkovics Ágota soproni pedagógus hangsúlyozta, a nemzet érdekében fellépni nem lehet önös érdek, nem lehet hiba.
Enyugat.hu

- Sokat tehet a státusztörvény elfogadása ellen, aki felkeresi a statusztorveny.hu weboldalt. Ott megtalálni a Tanítanék és a noÁr közös petícióját a státusztörvény ellen. Írjátok alá! Tájékozódjatok és tájékoztassatok másokat is a problémákról! - kérte a résztvevőket.

- Érezzük és látjuk, hogy a közoktatás kérdéseit egyre nagyobb figyelem kíséri. Remélhetőleg egyre többen értik meg, hogy ez nem a diákok, nem a szülők, nem a pedagógusok ügye, hanem mindenkié. A nemzet érdeke - mondta még Barkovics Ágota, majd átadta a szót a soproni Széchenyi István Gimnázium pedagógusának, Sebestyén Andreának, aki világos és megindító beszédében összefoglalta a lényeget:

- Amikor ezt a demonstrációt szerveztük, felmerült, hogy egy magyartanár zárja a szónoklatok sorát: ők mindig tudnak egy frappáns idézetet, nekik mindig van a tarsolyukban valami bölcsesség, amit magunkal vihetünk egy ilyen alkalom után. Én magyartanár vagyok. Nemcsak a szakom, hanem elsősorban, és mindenekfelett identitásom miatt. Magyar tanár. Magyar ember. A magyar közoktatásért, a magyar közállapotokért aggódó, felelősségteljes magyar állampolgár. A közoktatás ügye nemzeti érdek: mindannyiunknak húsbavágóan fontos dolog.

Diák- és tanártüntetés Sopron
A fotóra kattintva galéria nyílik.
Keszei László

- Bizonyára sokan elgondolkodtak azon - folytatta a rendezvény szónoka -, hogy miért épp a pedagógusok emelték fel a szavukat, miért pont a a közoktatásban dolgozók a leghangosabban tiltakozók napjainkban. Nem ezt szokták meg tőlünk: a szeretetteljes óvónéni, a végtelen türelmű napközis tanító, a feladatot századszor is elmagyarázó matektanár nem a lázadás mintaképe. Miért állunk mégis itt már megint, talán utoljára? Egyrészt azért, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét: vészesen, lassan, pótolhatatlanul fogy a közoktatásban dolgozó szakemberek száma. Nincs utánpótlás, viszont felgyorsult az elvándorlás. Másrészt azt gondolom, azért, mert mi idealisták vagyunk - mások nem is lehetünk. Már óvodában arról mesél az óvónéni, hogy az igazságnak győznie kell. Azután a tanítónk elhiteti velünk, hogy a tudás fontos, és aki nem jut el a tudás várába, az benne marad a tudatlanság mocsarában. Azután a magyartanárunk jön szebbnél szebb gondolatokkal. És mi, akik erre a pályára lépünk, azonosulunk is ezekkel. Nekünk nem az aktuális celebek adják az irányt, mögöttünk nem Dopeman, hanem Vörösmarty Mihály áll: "Az nem lehet, hogy annyi szív hiábab onta vért, s keservben annyi hű kebel szakadt meg a honért! Az nem lehet, hogy ész, erő, s oly szent akarat, hiába sorvadozzanak egy átoksúly alatt!"

- És ezt mi komolyan gondoljuk. S komolyan gondoljuk Ady nemzetféltő haragját, s azonosulunk Arany János walesi bárdjaival, akik közül "egy se bírta mondani, hogy éljen Eduárd!" S ott van mögöttünk József Attila és Babits Mihály, Thomas Mann és George Orwell, és mindazok, akik hittek az értelem erejében, az európai kultúrában és a demokráciában - sorolta a pedagógus.

Sokan érezték fontosnak, hogy személyesen jelezzék: nem értenek egyet a státusztörvénnyel.
Enyugat.hu

- A közelmúltban egy kedves Berzsenyis kollégával beszélgetve megemlítettem neki, mennyire irigylem tőlük Luther mondatát: "Itt állok, mást nem tehetek!" Aztán rájöttem, hogy Luther mondata nemcsak a protestánsoké, hanem mindazoké, akik protestálnak, tiltakoznak valami ellen, ami nem fér bele az erkölcsi-emberi normákba. A pedagógustársadalom és az egész magyar társadalom nevében tiltakozom tehát, a sajtószabadság súlyos korlátozása, s ezáltal a demokrácia sárba tiprása ellen; tiltakozom a félrevezető és elbutító demogógia, az indulatokat generáló propaganda ellen; tiltakozom a társadalmi párbeszéd megfojtása ellen; tiltakozom a minden szakmaiságot nélkülöző oktatáspolitika és a korszerűtlen, rosszul felépített nemzeti alaptanterv ellen! Tiltakozom a pedagógusokat hátrányos helyzetbe kényszerítő, jogfosztó státusztörvény ellen!

- Tesszük mindezt sok ezer kollégával, szülővel és diákkal országszerte: lélekben összefogódzva Budapesttel és Miskolccal, Szentessel és Szekszárddal, Debrecennel és Nagykanizsával, Szombathellyel és Veszprémmel, Péccsel és Szolnokkal, s mindazon városokkal és falvakkal, akik vállalták a mai tiltakozó demonstrációt, s akiknek a közszolgálati média természetesen nem fog műsoridőt biztosítani. Remélve tehát, hogy az oktatásügy reformja, nem pedig leépítése követezik az eljövendő időszakban, legyen a reformáció atyjáé a mai demondstáció zárógondolata: Itt állok, mást nem tehetek! Itt állunk, mert mást nem tehetünk... - zárta Sebestyén Andrea.

A soproni pedagógusok képviselői felolvasták a Hűségkútnál azt a tizenegy pontot is, ami összefoglalja követeléseiket:

1. A kormány vonja vissza, ne terjessze a parlament elé a státusztörvény tervezetét! 2. Folytassák a tárgyalást a pedagógusok sztrájkbizottságával! A több mint másfél éve megfogalmazott követelések még mindig nem teljesültek! 3. Azonnal emeljék meg és fizessék ki januárig visszamenőleg a pedagógusok, oktatók megemelt bérét! 4. Azonnali, 30 százalékos fizetésemelést minden nevelést-oktatás segítőnek és technikai dolgozónak! Garanciát a bérek értékállóságának megteremtésére! 5. Azonnal vonják vissza az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó döntéseket! 6. Haladéktalanul kezdődjön meg az oktatás átfogó reformjának előkészítése! Az előkészítésbe vonják be a szakmai és az érdekvédelmi szervezeteket! 7. Kezdődjenek tárgyalások a pedagógusképzés hatékony átalakításáért - az oktatásban élenjáró országok tapasztalatainak felhasználásával! 8. A kormány szervezze az oktatást egységes, önálló minisztériumba, amely a köznevelésért, a szakképzésért és a felsőoktatásért is felel! 9. Fordítsanak elegendő összeget az oktatásra! Az összeg érje el a mindenkori GDP hat százalékát! 10. A kormány állítsa vissza a pedagógusok, az oktatásban dolgozók társadalmi presztízsét! 11. A kormány fejezze be a közoktatás további felszabdalását és a pedagógustársadalom megosztását!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet