Matolcsy szerint kell az euró, és 2030-ra meg is lehet

A Magyar Nemzeti Banknak van egy világos, határozott, mindenki számára érthető álláspontja: kötelező bevezetnünk az eurót – mondta Matolcsy György a Kossuth Rádióban.

Álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra – fogalmazott. Matolcsy György mindezt 2030-ra datálja.

Előtte bevezetni felelőtlenség lenne, mert láttuk például, hogy Szlovákia némileg felkészületlenül, de nagy határozottsággal belépett az eurózónába, és óriásit zuhant vissza - fejtette ki a Magyar Nemzeti Bank elnöki a közrádióban. Az MNB vezetőjének szavait a hirado.hu idézte.

A görögök szintén felkészületlenül – a tizenegy alapítóország után rögtön tizenkettedikként – léptek be az eurózónába, és ők is rajtavesztettek. Addig is, érdemes jól használni a magyar jegybank különleges mozgásterét, amit jól használtunk, például a Covid-válság nagyon kockázatos, veszélyes időszakában - magyarázta Matolcsy György.

Mindaddig tehát, amíg mi a felzárkózás végső szakaszába nem érünk, addig nekünk szükségünk van egy önálló, nagy mozgásterű, nemzeti jegybank eszközeire és forrásaira – állapította meg a jegybank elnöke.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek