Megemeli a benzin és a gázolaj adóját a kormány

Ez az adóváltozás önmagában literenként 30 forintos áremelkedést okozhat a kutakon.

Benyújtotta a kormány a 2024-es adócsomagot, írja a hvg.hu . Az üzemanyagok jövedéki adóját megnövelik, csak ez az adóváltozás önmagában literenként 30 forintos áremelkedést okozhat a kutakon.

A kormány szerint azért nő meg az üzemanyagok és az energia jövedéki adója, mert EU-s kötelezettségszegési eljárást kockáztatnák azzal, ha az EU-s szintnél alacsonyabban határoznák meg ezeket.

Több más energiahordozóét pedig úgy alakítják át, hogy ami eddig különadónak számított, mostantól az lesz a normális szint.

- A benzin jövedéki adója abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára hordónként 50 dollárnál több, literenként 120 forintról 152,55 forintra nő, ha pedig a kőolaj világpiaci ára a hordónkénti 50 dollár alatt marad, akkor 125 forintról 157,55 forintra nő a jövedéki adó.

- A petróleum jövedéki adója hordónkénti 50 dolláros világpiaci olajár felett 124,2 forintról 152,55 forintra nő, 50 dolláros olaj alatt 129,2-ről 157,55 forintra,

- a gázolaj adója pedig 50 dolláros világpiaci olajár fölött 110,35-ről 142,9 forintra nő literenként, 50 dolláros olajár alatt 120,35 forintról 152,9 forintra.

Több más energiahordozó jövedéki adóját már egy tavalyi kormányrendeletben felemelték, akkor még úgy, hogy ezeket extraprofitadónak hívták. Most az akkori adókulcs megmarad, csak már törvénybe írják, hogy jövőre már nem extrának hívják, hanem az lesz a normál adószint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek