Ha annyit fogyasztott, mint tavaly, havi 125 ezerrel kellett többet fizetnie

De nem fogyasztott annyit, bezuhant a boltok forgalma.

Az uniós átlag több mint négyszeresével zuhant a magyarországi boltok forgalma áprilisban az Eurostat adatai szerint. 12,6 százalékkal kevesebbet vásároltak a magyarok, mint egy évvel korábban - írja az rtl.hu .

Főleg műszaki cikkekről és bútorokról mondtak le, de élelmiszereket is nélkülöztek az EU legmagasabb inflációja miatt. A GKI úgy számol, egy átlagos háztartás havi 125 ezer forinttal költött többet, ha ugyanannyit fogyasztott, mint egy éve.

Hiába akcióznak , a vevők nem veszik az adást. Olyan kereskedő is panaszkodik, aki használt készülékeket árul. A műszaki és a bútorboltok forgalma zuhant a legnagyobbat az országban, a KSH adatai szerint áprilisra egy év alatt 20-20 százalékkal - írja az RTL honlapja.

Húsvétkor a kereskedőket meglepte a szokatlanul élénk forgalom. Csakhogy ma kiderült, összességében 8,6 százalékkal kevesebb élelmiszer fogyott áprilisban, mint egy évvel korábban. A GKI szerint az Unió legmagasabb, 24 százalékos inflációja miatt.

A szegény ember adója az infláció. Tehát mindenki, aki szegény, aki az átlag alatt van, de igazából már az átlagon levők is megszenvedik az inflációt – magyarázta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

Az átlagbér vásárlóértéke tavaly szeptember óta csökken Magyarországon. És egyelőre a nyugdíjak sem tartják a lépést az inflációval. Emiatt egyre többen vásárolnak kevesebbet.

„Ha az áprilist nézzük, akkor egy magyar háztartás ugyanarra a termékkörre nagyságrendileg 125 ezer forinttal költ többet, mint tavaly. Ezen belül a legfontosabb termékek, például az élelmiszerek esetében közel 43 ezer forinttal kell többet költenünk ugyanannyi élelmiszer megvásárlására. És nőtt azért az energiakiadások és az üzemanyag súlya is” – tette hozzá Molnár László.

Tavalyhoz képest összességében áprilisban 12,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Ez a legnagyobb visszaesés az Unióban, a 27 tagállam átlagának több mint négyszerese .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek