Ma eléri Európát a kanadai erdőtüzek füstje

A észak-amerikai füstfelhők még ma elérhetik Norvégiát, a tengerentúlon emberek milliót veszélyezteti a légszennyezés, New York is füstbe borult.

Valószínűleg még csütörtökön eléri Norvégiát a kanadai erdőtüzektől származó füst egy része. A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói egy előrejelzési modellt használva igyekeznek megfejteni a füst útját a légkörben, és így jutottak arra a következtetésre, hogy az hamarosan eléri az ország légterét - írja a 168ora.hu .

A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták. Ködre és füstszagra lehet számítani – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyezőrészecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét.

Az Egyesült Államok keleti partján veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik.

A füst emberek millióit érintette, repülőjáratokat kellett elhalasztani nagyobb repülőtereken. A fejlemények arra késztették az embereket, hogy elővegyék a világjárvány idejéből megmaradt arcmaszkjaikat.

Kanada kérésére az Európai Unió csaknem háromszáz tűzoltóval segíti az észak-amerikai országban pusztító, az elmúlt 10 év legkiterjedtebb erdőtüzeinek oltását.

Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére. Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek