Durva forintgyengüléssel számol a kormány

Az üzemanyagok jövedéki adójának jövő évi emelésénél pedig nem Brüsszelre, hanem a gyenge forintra kellene mutogatnia a kormánynak.

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelése bőven meghaladja az unió által elvárt szintet, legalábbis ha a költségvetés tervezésénél alkalmazott 385 forintos euróárfolyammal számolunk - hívta fel a figyelmet az Mfor.hu . Brüsszel ugyanis az adóteher elvárt mértékét 2010 óta egyetlen eurócenttel sem emelte. Tehát minden liter benzinben legalább 35,9 eurócent, illetve minden liter gázolajban legalább 33 eurócent adót kell megfizetni.

A meghatározó tényező tehát az, hogy milyen a forintárfolyam.

A 2024-es költségvetést 385 forintos euróárfolyammal tervezték meg, vagyis elég lenne a benzinre 138 forint 22 fillér, míg gázolajra 127 forint 5 fillér jövedéki adót kivetni. Ezzel szemben 50 dolláros olajár felett a benzinre 152 forint 55 fillér, míg a gázolajra 142 forint 90 fillér adót vetnének ki literenként.

Ez viszont vagy azt jelenti, hogy vagy nem igaz az az állítás, hogy a kormányzat uniós minimumszintre emeli a jövedéki adót, hiszen a minimumnál további 14, illetve 16 forinttal magasabbra emeli.

Vagy pedig tényleg csak az uniós minimumszintre emelik a jövedéki adó mértékét, ami viszont azt jelenti, hogy a kormány a forint jelentős árfolyamromlására számít. A lap számítása szerint a benzin 152 forint 55 filléres adómértéke ugyanis 425 forintos, míg a dízel 142 forint 90 filléres adómértéke 433 forintos euróárfolyamnál felel meg a 35,9, illetve 33 eurócentes minimum elvárásnak.

A 24.hu arra hívta fel a figyelmet, hogy hasonló következtetésre jutott Tóth Bertalan is, aki megkérdezte Varga Mihály pénzügyminisztert arról, valóban arra számít-e, hogy 2023. október első munkanapján 425 forint lesz az euró?

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek