Újabb 130 milliót vont el az állam Iványi Gábor egyházától

A szegényeket, hajléktalanokat segítő egyház és karitatív egyesület ezer dolgozója nem kaphatta meg teljes bérét.

Újabb 130 millió forintot tartott vissza a magyar állam a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) intézményeinek működtetése után járó normatívákból, tudatta a MET pénteken.

A közlemény szerint az Iványi Gábor metodista lelkész vezette MET több mint ezer munkatársának nem tudta elutalni hó elején a teljes fizetését.

A szegényeket, hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesületet működtető, egyebek mellett a Wesley János Lelkészképző Főiskolát is fenntartó MET évek óta harcol a magyar állammal, hogy visszakapja egyházi státuszát, és hozzájuthasson az azzal járó egyházi támogatáshoz. Az egyház a felhalmozott köztartozások miatt rendszeresen szembesül a NAV ellenőrzéseivel, razziáival, a közműszolgáltatások felfüggesztésével.

A közlemény szerint május elején a Belügyminisztérium elutasította a MET kérelmét, hogy az intézményeik működtetése után járó állami normatívából ne vonják le a köztartozásaikat. A NAV-nál annyit sikerült elérni, hogy felfüggesszék intézményeik többségével kapcsolatban a végrehajtást.

A NAV által engedélyezett halasztás ellenére a magyar állam 130 millió forintot visszatartott a MET oktatási és szociális intézményeit június hónapban megillető normatívákból.

Pénzügyi nehézségeink miatt a legszegényebb társadalmi réteghez tartozó húszezer ellátottunk megsegítése is bizonytalanná vált – áll a közleményben, ami megemlíti, hogy az elmúlt évben összesen több mint 800 millió forintot vontak le a normatívákból, és hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület számára 2022-ben felajánlott személyi jövedelemadó 1 százalékok segítettek a folyamatos működés fenntartásában.

A közlemény leszögezi, hogy a MET anyagi nehézségeire végleges megoldást kizárólag a jogellenesen megvont egyházi státusz helyreállítása jelenthet. Jelenlegi státuszuk az egyházi törvény szerinti bejegyzett egyház, de ennek véglegesítése sem történt még meg, mivel ezt a magyar állam az ügyészségen keresztül igyekszik akadályozni. A MET mindezek miatt pert tervez indítani a magyar állam ellen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek