Ötmillió euró közös képzésekre

Európai Egyetemek Kezdeményezés: a Széchenyi István Egyetem is nyert.

A győri Széchenyi István Egyetem hét partneregyetemével szövetségben sikeresen pályázott az Európai Bizottság Európai Egyetemek Kezdeményezésében. Az együttesen elnyert összesen 5 millió euró révén közös képzések indulhatnak, közös kutatásokra, projektekre, valamint hallgatók és munkatársak csereprogramjaira kerülhet sor.

A tagállamok vezetőiből álló Európai Tanács 2017 decemberében több kezdeményezés megvalósítását fogalmazta meg. Ezek egyike arról szól, hogy Európai Unió-szerte meg kell szilárdítani a stratégiai partnerségeket a felsőoktatási intézmények között, és szorgalmazni kell, hogy különféle egyetemek alulról felfelé építkező hálózataiból álló „Európai Egyetemek” jöjjenek létre. Ezek egyrészt lehetőséget kínálnak majd a hallgatóknak arra, hogy különböző országokban folytatott tanulmányok kombinálásával szerezzenek diplomát, másrészt a kontinens univerzitásainak nemzetközi versenyképessége javításához is hozzájárulnak. Erre válaszként született a felsőoktatási intézmények, a hallgatói szervezetek, a tagállamok és az Európai Bizottság (EB) együttműködésével kidolgozott Európai Egyetemek Kezdeményezés, az európai oktatási és kutatási térség kiépítésére irányuló törekvések részeként. Ennek keretében a tavalyi 17 után az idei pályázaton az EB döntése értelmében – mint azt a testület a napokban nyilvánosságra hozta – 24 induló egyetemi konzorcium került nyert. Ezek egyike a Regionális Egyetemi Hálózat (Regional University Network), amelyben a győri Széchenyi István Egyetem is szerepel. További tagjai közé a Polytechnic of Leiria, a Polytechnic of Cavado and Ave (mindkettő portugál), az Athlone Institute of Technology, az Athlone Limerick Institute of Technology (mindkettő ír), az NHL Stenden University of Applied Sciences (holland), a HAMK University (finn) és a Vorarlberg University of Applied Sciences (osztrák) tartozik. A győri egyetem már a pályázat februári beadása előtt megkezdte velük a munkát négy munkacsoportban, illetve közös projektek révén a kétoldalú kapcsolatok is erősödtek.

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, hogy a nyolc egyetem összesen ötmillió euró támogatást nyert el, amiből az intézményre 631 ezer euró – azaz mintegy 220 millió forint – jut. Emellett további kétmillió euróra pályázhatnak a nyertes konzorciumok céljaik megvalósítására. Ezek között közös képzések indítása, közös kutatások és projektek lebonyolítása, valamint hallgatók és munkatársak csereprogramjai szerepelnek.

„Az egyetem nemzetköziesítésének egyik pénzügyi forrását idén júniusig az a projekt jelentette, amelynek megvalósításába 2017 elején 124 kollégát vontunk be. Nagyon örülünk, hogy e terület finanszírozása a következő három évben részben közvetlen brüsszeli támogatásból biztosított – hangsúlyozta dr. Lukács Eszter. – Az elmúlt esztendőkben egyre több külföldi diák érkezett hozzánk tanulni, de a bővülés elsősorban az ázsiai országoknak volt köszönhető. Az Európai Egyetemek Kezdeményezésben elért siker révén növekedhet az európai hallgatók aránya is, amit rendkívül fontosnak tartunk, ráadásul közülük sokan a közös képzési programoknak köszönhetően nemcsak rész-, hanem teljes idős képzésen vesznek majd részt.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek