Bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást

A veronai buszbalesetnek nincs Magyarországon felelőse

A veronai buszbalesetnek - amely 2017 januárjában, a városhoz közeli autópályán 17 halálos áldozatot követelt – nincs Magyarországon felelőse, legalábbis erre enged következtetni a Nemzeti Nyomozóirodának (NNI) az Index szerkesztőségéhez eljuttatott válasza.

Arról érdeklődtek, hol tart a nyomozás, amit az NNI indított halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt a tragikus szerencsétlenséggel összefüggésben.

„Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – 2020. július 21-én megszüntette” – válaszolta az ügyészség.

A 17 halálos áldozattal járó buszbaleset kapcsán azt az orvost gyanúsították meg, aki korábban alkalmassági engedélyt adott a balesetező busz, súlyos alvászavarral küzdő sofőrjének. Ebben az ügyben döntött úgy most a nyomozóiroda, hogy bűncselekmény hiányában megszünteti a nyomozást, vagyis az iroda szerint biztosan nem az orvos a felelős.

Korábban vizsgálták a buszt üzemeltető Pizolit Kft.-t, hogy minden rendben volt-e műszakilag a járművel, de bűncselekmény hiányában ebben az ügyben is megszüntették a nyomozást. Vagyis magyar felelőse nincs a balesetnek jelen állás szerint. A tragédia után Olaszországban és Magyarországon is nyomozást indítottak. A közúti közlekedési baleset körülményeit az olasz hatóságok vizsgálták, itthon az NNI halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított eljárást. Ezek zárultak most le.

A veronai bíróság korábban 12 év szabadságvesztésre ítélte a busz sofőrjét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek