Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Széchenyiről kapta a nevét az utca, de majdnem járhatatlan

A lövői utca felújításának jogi feltételei már adottak, a költségeit is igyekszik előteremteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés

Évek óta szörnyű állapotban van a lövői Széchenyi utca, az ott élőknek könnyebb lenne tankkal közlekedni, mert akkora szinteltérések vannak az aszfaltban, hogy leér a kocsi alja a gödröknél. Az utca felújítása már évek óta egyre sürgetőbb, csakhogy nem volt világos, kinek kellene a problémát megoldania. A Széchenyi utca ugyanis jogilag (papíron) vasúti terület volt.

A személyautók alja leér, akkorák az úthibák.
Enyugat.hu

- A GYSEV Zrt.-hez 2018 októberében érkezett lakossági panasz egy olyan vasúti terület kapcsán, amelyet a lövői lakosok gépjármű közlekedésre használtak és Széchenyi utca néven ismertek. A területen balesetveszélyes burkolati hibák keletkeztek, emiatt nehéz rajta a közlekedés - kezd a válaszba Rázó László, a GySEV Zrt. szóvivője, jelezve, hogy ismert előttük a történet.

A kerékpár mutatja a szintkülönbséget.
Enyugat.hu

- Vasúttársaságunk és a lövői önkormányzat a közelmúltban együttműködési megállapodás keretében döntöttek a szükséges feladatokról. Az önkormányzat vállalta, hogy a GySEV hozzájárulásával átvezetteti a földhivatal ingatlan-nyilvántartásában a helyi közútként funkcionáló vasúti területet, amely így már közforgalom által el nem zárt magánútként szerepel. Az önkormányzat szintén vállalta az útkezelői feladatokat, amely az útfelújítást, útkarbantartást, valamint a forgalom biztonságos és kulturált lebonyolítását jelenti. Mivel vasúti területről van szó, a GYSEV Zrt. kérelemmel fordult a területileg illetékes közlekedési hatósághoz, amely 2020. év első felében kiadott, útügyi nyilatkozatban állapította meg, hogy a 670 négyzetméteres, helyi közúti funkciót ellátó terület átminősítésének közlekedéshatósági szempontból nincs akadálya - sorolta a fejleményeket Rázó László. Júniusban a Soproni Földhivatal át is vezette az ingatlan-nyilvántartásban a GYSEV Zrt. tulajdonában lévő ingatlan művelési ágának változását.

S hogy mindez mit jelent a gyakorlatban?

A közlekedési hatóság előírásának megfelelően a lövői Széchenyi utcában egyirányú forgalmi rendet vezetnek be. A forgalom iránya a Lövő, Fő utca irányából a 8627 jelű, országos közút irányába történhet. Az ehhez szükséges forgalomtechnikai eszköz kihelyezéséről az önkormányzat, mint a magánút útkezelője az elkövetkező napokban intézkedik.

- Így van - erősítette meg információnkat Hollósi Gábor, Lövő polgármestere. - Most már, hogy tudunk rá költséget terhelni, a következő évi költségvetésből szeretnénk rendbe tenni az utcát, illetve egyirányúsítjuk is. Ígérni pontos időpontot felelőtlenség lenne, de már annak is örülünk, hogy a két évig tartó papírozásnak és egyeztetésnek vége. A GySEV segítőkész volt és jól szót is értettünk, de így is sok időt vett el - tette hozzá a polgármester.

A lövői Széchenyi utcában élők tehát kezdhetnek reménykedni, de a "tankokra" még egy ideig szükségük lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek

Hirdetés